Siirry suoraan sisältöön

Vuoden eurooppalainen -tunnustus

TEOS: Timo Miettinen, 2021, Helsinki. Kuva: Heli Sorjonen / Teos

Eurooppalainen Suomi ry:n hallitus on valinnut Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksen johtaja, dosentti Timo Miettisen Vuoden eurooppalainen -tunnustuksen saajaksi.

Vuosittain Eurooppa-päivänä 9.5. myönnettävä Vuoden eurooppalainen -tunnustus annetaan henkilölle, joka luo keskustelua ja lisää tietoisuutta Euroopan unioniin ja Eurooppaan liittyvissä poliittisissa, yhteiskunnallisissa ja inhimillisissä kysymyksissä. Tunnustuksen saaja edistää toiminnallaan eurooppalaisten arvojen, kansainvälisen yhteistyön ja demokratian toteutumista Suomessa, Euroopassa ja maailmalla.

”Timo Miettinen on Suomen näkyvimpiä EU- ja Eurooppa-asioiden kommentaattoreita, yhteiskunnallisia keskustelijoita ja monimutkaisten kokonaisuuksien kansankielistäjiä. Tutkijana Miettinen on kyennyt popularisoimaan tutkittua tietoa ja vahvistamaan sen asemaa kansalaiskeskustelussa ja poliittisessa päätöksenteossa.

Eurooppalainen Suomi katsoo, että Timo Miettisen tutkimustyö ja hänen monella tasolla käymänsä yhteiskunnallinen vuoropuhelu vahvistavat kansalaisten ymmärrystä Euroopan ja Euroopan unionin kehityssuunnista ja niiden vaikutuksista Suomeen.

Myöntämällä Vuoden eurooppalainen -tunnustuksen dosentti Timo Miettiselle, haluamme alleviivata tutkimustyön merkitystä ja faktoihin perustuvan poliittisen ja yhteiskunnallisen keskustelun arvoa erityisesti kriisiaikoina.

Koko Eurooppalaisen Suomen puolesta haluan kiittää tutkija Timo Miettistä ja onnitella häntä ansaitusta Vuoden eurooppalainen -tunnustuksesta”, kiittää Eurooppalaisen Suomen puheenjohtaja, kansanedustaja Ville Kaunisto.

Timo Miettinen on eurooppalaiseen filosofiaan, aatehistoriaan ja politiikkaan erikoistunut yliopistotutkija Helsingin yliopistosta. Hän on väitellyt vuonna 2013 ja toimii tällä hetkellä Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen johtajana sekä tiiminvetäjänä Suomen Akatemian rahoittamassa Eurostorie-huippuyksikössä. Tutkimustyössään hän on keskittynyt muun muassa saksalaiseen poliittiseen ja taloudelliseen ajatteluun, historianfilosofiaan sekä filosofisiin Eurooppa-käsityksiin. Miettisen tietokirja ”Eurooppa: poliittisen yhteisön historia” ilmestyy Teos-kustantamon julkaisemana syksyllä 2021.

”Euroopan tutkiminen ja ymmärtäminen liittyy omassa ajattelussani ennen kaikkea vastuuseen omasta historiastamme ja nykytilanteesta. Ajattelumme on täysin kiinni eurooppalaisessa perinteessä ja sen erityislaadussa. Samoin poliittinen järjestelmämme on olennaisesti historiallisten valintojen tulosta. Näitä näkökulmia olen pyrkinyt tuomaan myös kotimaiseen keskusteluun.

Minulle Eurooppa-projektin oikeutus liittyy ennen kaikkea siihen, miten hyvin se pystyy edistämään rauhaa ja vakautta sekä ratkaisemaan ihmiskunnan suuria kysymyksiä, joista useimmat eivät rajaudu kansallisvaltioiden sisälle. Toivoisin, että myös suomalaisessa keskustelussa katse kääntyisi aiempaa enemmän Euroopan unionin globaaliin rooliin”, peräänkuuluttaa tutkija Timo Miettinen.

Helsingissä Eurooppa-päivänä 9.5.2021

Eurooppalainen Suomi ry

Lisätietoja:

Aku Aarva                                
toiminnanjohtaja, Eurooppalainen Suomi         
+358 41 432 6510                 
aku.aarva@eurooppalainensuomi.fi  

Timo Miettinen
tutkija, Vuoden eurooppalalainen 2021
+358 50 300 4775
timo.pa.miettinen@helsinki.fi

Vuoden eurooppalainen -tunnustus

Eurooppalainen Suomi myönsi Suomen 25-vuotisen EU-jäsenyyden kunniaksi ensimmäistä kertaa Vuoden eurooppalainen -tunnustuksen vuonna 2020. Historian ensimmäiseksi Vuoden eurooppalaiseksi valittiin vuonna 2020 Ylen EU-kirjeenvaihtaja ja pitkäaikainen toimittaja Susanna Turunen.

Vuosittain Eurooppa-päivänä 9.5. jaettava tunnustus myönnetään kiitokseksi ansiokkaasta eurooppalaisten arvojen, kansainvälisen yhteistyön ja demokratian puolesta tehtävästä työstä. Vuoden eurooppalainen -tunnustuksen myöntämisestä päättää Eurooppalaisen Suomen hallitus saapuneiden esitysten pohjalta.

Kriteeristö

Vuoden eurooppalaiseksi valittavan henkilön on täytettävä seuraavat kriteerit:

  • Henkilön on oltava yli 30-vuotias Euroopan unionin kansalainen
  • Henkilö on työssään ja toimissaan edistänyt vähintään yhtä seuraavista teemoista:
    • Eurooppalaisten arvojen toteutumista
    • Eurooppalaista ja/tai kansainvälistä yhteistyötä
    • Demokratian toteutumista Suomessa, Euroopassa ja/tai maailmalla
  • Henkilö on toiminnallaan edistänyt keskustelua ja tietoisuuden lisääntymistä Euroopan unioniin ja Eurooppaan liittyvissä poliittisissa, yhteiskunnallisissa ja inhimillisissä kysymyksissä.
Vuoden eurooppalainen 2020 | EU-kirjeenvaihtaja Susanna Turunen

Aiemmat palkitut:

Vuoden Eurooppalainen 2020: Susanna Turunen

Toimittaja, EU-kirjeenvaihtaja Susanna Turunen on urallaan keskittynyt lähes viidentoista vuoden ajan erityisesti EU-asioihin ja toiminut sekä EU-erikoistoimittajana Suomessa että useaan otteeseen EU-kirjeenvaihtajana Brysselissä.

Hän on meritoitunut EU- ja Eurooppa-asioiden esiintuojana kotimaan mediassa ja toimittaa nykyisin muun muassa Ylen laajaa suosiota nauttivaa Eurooppa-uutiskirjettä.