Tällä viikolla Euroopan parlamentilla on valiokuntatapaamisia maanantaina ja tiistaina sekä täysistuntoja keskiviikkona ja torstaina.

Euroopan neuvosto kokoontuu tiistaina ja perjantaina keskustelemaan koronaviruksesta ja Itäisen Välimeren alueesta, kun taas keskiviikkona komission kollegio kokoontuu keskustelemaan EU:n toimista lasten oikeuksien suojelemiseksi.

Euroopan parlamentti
Parlamentti pitää viikon alussa valiokuntatapaamisia. Euroopan lääkeviraston toiminnanjohtaja Emer Cooke pitää ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunnan meppejä ajan tasalla koronarokotteiden hyväksymisestä sekä prosessin seuraavista askeleista. Budjettivaliokunta taas keskustelee koronarokotteiden ennakko-ostosopimusten nykytilasta. Täysistunnossa mepit äänestävät kolmesta EU:n omien varojen uudistamiseen tähtäävistä laeista ja tekevät tietä uusille tulonlähteille EU:ssa, kuten muoviverolle.

Euroopan komissio
Komission kollegio kokoontuu keskiviikkona keskustelemaan EU:n strategiasta lasten oikeuksiin liittyen sekä toimintasuunnitelmasta orgaanisen tuotannon kehittämiseen 2030 ilmastotavoitteisiin pääsemiseksi. Komission puheenjohtaja von der Leyen ottaa osaa Euroopan neuvoston istuntoihin viikon lopussa, kun taas keskiviikkona EU:n ulkoasioiden korkea edustaja Borrell vastaanottaa Yhdysvaltojen ulkoministerin sekä osallistuu NATO:n ministeritason tapaamiseen.

Eurooppa-neuvosto
Eurooppa-neuvosto kokoontuu torstaina sekä perjantaina keskustelemaan koronaviruksesta. Keskustelun aiheena ovat rokotteiden jakelu sekä epidemiologinen tilanne ja päämääränä on yhtenäiset toimet vastauksena koronatilanteeseen. Neuvosto myös keskustelee sisämarkkinoista, elinkeinopolitiikasta, digitaalisesta siirtymästä sekä taloudesta, tilanteesta Itäisellä Välimerellä sekä suhteista Venäjään.

Eduskunta
Suuressa valiokunnassa käytiin viime perjantaina läpi teollisuus-, ilmasto- ja maatalousaiheita. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sekä maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) antoivat selvitykset EU:n neuvoston tulevista kokouksista. Valiokunnan keskustelussa pääpaino oli mm. teollisuuden päästövähennyksissä ja fossiilisista polttoaineista luopumisessa sekä ilmastotavoitteiden että EU:n strategisen autonomian kannalta. Valiokunnassa keskusteltiin tämän lisäksi suomalaisyritysten markkinamahdollisuuksista ja käynnissä olevista kestävien tuotantomateriaalien kehityshankkeista.

Tapahtumat
Alta löydät Eurooppalaisen Suomen yhteisöjäsenten tapahtumia tälle viikolle.

Keskiviikko 24.3
Fingo: Julkaisutilaisuus, Sukupuolten välinen digikuilu
Kello 13-14 https://www.fingo.fi/tapahtumat/julkaisutilaisuus-sukupuolten-valinen-digikuilu-nyt-miten-jarjestot-vastaavat 

Perjantai 26.3
Fingo: Meppikahvit Ville Niinistön kanssa
Kello 9-10.30 https://www.fingo.fi/tapahtumat/meppikahvit-ville-niiniston-kanssa

#EUviikossa
European Movement International ja Eduskunta: sisältö
Kuva: Guillaume Périgois