Maakuntavaalit siirtynevät syksyyn 2019. Tällöin hallituksella on riittävästi aikaa kuulla asiantuntijoita sotesta ja äänestää uudistuksen lopullisesta muodosta. Mikä tärkeintä, tämä lievittää kevään vaalisumaa Suomessa ja mahdollistaa täydellisen keskittymisen eurovaaleihin toukokuussa.

Viime eurovaaleissa 39.1% suomalaisista käytti äänioikeuttaan, verrattuna vuoden 2015 eduskuntavaaleihin, joissa äänestysprosentti oli 70.1%. Alhaisen äänestysvilkkauden vuoksi eurovaaleja on luonnehdittu usein ”toisen asteen vaaleiksi”. Kuitenkin vuoden 2018 Eurobarometrin mukaan enemmistöllä suomalaisista on myönteinen mielikuva EU:sta. Suomen koetaan hyötyneen jäsenyydestään, ja niiden vastaajien osuus, joiden mielestä kansalaisten mielipiteellä on merkitystä EU:ssa, on suurimmillaan sitten vuoden 2004.

Kun maakuntavaalit eivät vie median ja puolueiden huomiota, on aika panostaa laadukaaseen kampanjointiin eurovaaleissa. Olisi ilo nähdä julkisia vaalipaneeleita eri puolueiden ehdokkaiden välillä. EU:n hyötyjen konkretisoiminen toisi päätöksentekoa lähemmäksi suomalaisia, jotka ovat maantieteellisestikin kaukana Brysselistä. Monet ovat huolissaan esimerkiksi talouskriiseistä, mutta ei ymmärretä, mikä rooli parlamentilla on niiden estämisessä tulevaisuudessa. Etenkin nuorten aktivoiminen pitäisi olla asialistan kärjessä. Nuorien ehdokkaiden ja nuorille tärkeiden asioiden esiintuominen kampanjassa olisivat ensiaskeleita, ja estäisivät samalla päätöksenteon valitettavaa ukkoutumista.

EU:n merkitys kasvaa koko ajan. Unionin tasolla päätetään asioista, joihin kansallisella lainsäädännöllä ei ole mitään vaikutusvaltaa. Esimerkiksi ilmastonmuutos ei seuraa valtioiden rajoja, joten globaalia ilmastopolitiikkaa ei voi tehdä valtiotasolla.

On aika muuttaa eurovaalien maine ja saada ihmiset innostumaan kansainvälisestä vaikuttamisesta.
 

Lähteet:

https://yle.fi/uutiset/3-10497984  

https://www.europarl.europa.eu/elections2014-results/fi/turnout.html

https://www.vaalitutkimus.fi/fi/aanestysaktiivisuus/aanestysprosentit_eduskuntavaaleissa.html

https://ec.europa.eu/finland/news/eurobarometer_180614_fi

 

– Jenni Kuisma

Kirjoittaja opiskelee politiikkaa Skotlannissa Aberdeenin yliopistossa ja bloggaa Euroopan politiikasta ja ilmiöistä