Euroopan parlamentti hyväksyi keskiviikkona selvin äänin esityksen kymmenen kertakäyttöisen muovituotteen kiellosta. Kielto koskisi muun muassa kertakäyttöastioita, -pillejä ja vanupuikkoja. Jäsenmaita velvoitetaan myös kierrättämään 90% muista muovituotteista, kuten muovipulloista, vuoteen 2025 mennessä. Niiden muovituotteiden, joille ei löydy korvaavaa vaihtoehtoa, kulutusta on vähennettävä jäsenvaltioissa neljännes.

Pidemmän aikavälin tavoitteena on kaikkien muovipakkausten kierrätettävyys vuoteen 2030 mennessä. Tällä hetkellä tavoitteesta ollaan kaukana, sillä alle 30% EU-alueella tuotetusta muovista kerätään kierrätettäväksi. Kierrätyksen sijaan EU-maiden muovijätteestä 39% päätyy poltettavaksi, ja peräti 31% kaatopaikoille. Maailman merien jätteestä 70 prosenttia on peräisin kertakäyttömuoveista.

Esityksen läpimeno raivaa tietä kunnianhimoiselle ympäristöpolitiikalle, ja on hienoa nähdä parlamentin ottavan yhden aikamme painavimmista ongelmista tosissaan.  Kielto yksinään ei kuitenkaan riitä.

Jäsenvaltioita tulisi kannustaa kierrätyspisteiden järjestämiseen.  Pullopantit ovat selviö Pohjoismaissa, mutta täysin ennekuulumaton juttu muualla Euroopassa. Britannia kielsi muoviset pumpulitikut ja kertakäyttöaterimet jo viime vuonna, mutta muovipulloja päätyy edelleen sekajätteeseen ja sitä kautta ympäristöön, koska pullonpalautusautomaattien potentiaalia ei ole vielä ymmärretty. Vaikka Suomessa suurin osa kärrää tyhjät limsapullonsa kauppojen palautusautomaatteihin, suuri osa muusta kierrätettävästä muovijätteestä päätyy sekajätteeseen, koska muovinkierrätyspisteitä ei ole kuin murto-osalla taloyhtiöistä. Muoviastioiden kierrätettävyys ei auta, jos ihmiset eivät niitä voi tai halua kierrättää.

Korvaaviin pakkausmateriaaleihin sokeasti sijoittamisen sijaan ihmisiä ja yrityksiä pitäisi kannustaa miettimään, mitä oikeasti pitää pakata. Biohajoava muovi- tai paperipussi on roska siinä missä tavallinenkin. Hävikin minimoimiseksi ja hygieenisyyden takaamiseksi yritysten on perusteltua etsiä korvaava pakkausmateriaali tietyille tuotteille. Kuitenkin näyttää siltä, että esimerkiksi hedelmien kuorien tarkoitus on unohdettu. Pakkauspussien maksullisuus hevi-osastolla herättelisi ihmisiä miettimään tarvitseeko banaaniterttu välttämättä pussin. Esimerkiksi Britanniassa muovipussien muuttaminen maksullisiksi viiden sentin hintaan laski niiden käyttöä 85 prosenttia puolessa vuodessa.

Lähteet: 

https://eurooppatiedotus.fi/2018/01/17/eu-tarttui-muoviongelmaan/ 

https://www.europarl.europa.eu/news/fi/press-room/20181018IPR16524/merten-muovijate-parlamentti-tukee-kertakayttomuovien-kieltoa 

 

Jenni Kuisma

Kirjoittaja opiskelee politiikkaa Skotlannissa Aberdeenin yliopistossa ja bloggaa Euroopan politiikasta ja ilmiöistä.