Tiistaina tuli kuluneeksi päivälleen 24 vuotta siitä, kun Suomen kansa äänesti liittymisestä Euroopan Unioniin. Suomi on hyötynyt jäsenyydestään merkittävästi. Vaikka matkalle on mahtunut myös haasteita, voimme edelleen ylpeänä todeta, että teimme oikean päätöksen. Alle on listattu Unionin jäsenyyden merkittävimpiä hyötyjä.

Ulkopuolisesta tarkkailusta päätöksenteon ytimeen

ECC muuttui EU:ksi aikana, jolloin Suomella ei ollut muutoksessa päätäntävaltaa. Vuoden 1995 jälkeen olemme kuitenkin olleet aktiivisesti mukana muokkaamassa Eurooppaa ja osallistumassa yhteisten pelisääntöjen laatimiseen. Etenkin Suomen kaltaisen pienen valtion asema olisi globaalissa maailmanjärjestyksessä äärimmäisen karu ja painoarvo mitätön. Hyödymme suunnattomasti osuudestamme isompaan päätöksenteon yksikköön, joka luo uskottavan vastavoiman suurille ulkopuolisille toimijoille. EU:ssa yhteisiä päätöksiä tehdään esimerkiksi ilmastonmuutokseen liittyvistä asioista, eli ongelmista, jotka eivät noudata valtioiden rajoja.  

Vahvat sisämarkkinat

Suomen talous, yritykset ja kansalaiset ovat hyötyneet suurista, vakaista sisämarkkinoista, joissa jokainen toimija on velvoitettu noudattamaan yhteisiä kaupankäynnin sääntöjä. Ostaminen ja myyminen ilman tullimaksuja helpottavat elämää. Kaupankäynnin esteiden poistaminen on lisännyt kilpailua, joka kuluttajan näkökulmasta tarkoittaa alhaisempia hintoja ja enemmän valinnanvaraa.

Euro

Kuinka helpoksi onkaan tehty matkustaminen, kun valuutanvaihdon voi hyvillä mielin unohtaa. Ulkomaisten hyödykkeiden hinnat ovat kuluttajallekin läpinäkyvämpiä, kun kahvikupin hintaa ei tarvitse arvioida valuuttalaskuri kourassa. Vakaa ja laajasti tunnustettu valuutta on myös houkutteleva ulkomaisille sijoittajille.

Vapaa liikkuvuus

Jokainen suomalainen voi vapaasti hakeutua töihin tai opiskelemaan toiseen jäsenmaahan. Matkailu avartaa, ja maailmaa nähneet ihmiset ovat valtava rikkaus Suomelle. Ja kuinka helppoa onkaan, kun lomalle lentäessä ei tarvitse seisoa toista tuntia passintarkastuksessa.

– Jenni Kuisma

Kirjoittaja opiskelee politiikkaa Skotlannissa Aberdeenin yliopistossa, ja bloggaa Eurooppalaisesta politiikasta ja ilmiöistä