EU-johtajat kokoontuvat keskiviikkona ja torstaina Itävallan Salzburgiin keskustelemaan Brexit-tilanteesta. Britannian EU-eroon, jonka on tarkoitus tapahtua 29.3.2019, on aikaa kuusi kuukautta. Britannian hallitus ja eritoten Theresa May ovat vakuuttuneita neuvotteluiden läpiviemisestä. Britanniassa kuohuntaa on aiheuttanut Mayn toteamus BBC:n haastattelussa mahdollisen sopimuksen lopullisesta sisällöstä, joka hänen mukaansa on yksi toisesta: ”My Deal or No Deal”. Mayn hahmotelman Brexit-sopimuksesta, eli niin kutsutun Chequers-planin, mukaan Britannia pysyisi tulliliitossa EU:n kanssa tavarakaupan ja maataloustuotteiden osalta, noudattaisi tiettyjä EU:n kaupankäynnin sääntöjä, mutta saisi valvoa omaa ulkorajaansa. Suunnitelma tyrmättiin sekä EU:n, että kovaa linjaa ajavien Brittipoliitikoiden toimesta. Toinen mahdollisuus on Britannian ero ilman minkäännäköistä erosopimusta.

Oli neuvotteluiden lopputulos mikä tahansa, kukaan ei selviä eroprosessista voittajana.

Britannian EU-eroa ajavat poliitikot olivat vakuuttuneita, että EU-eronsa jälkeen, vapauduttuaan Brysselin vallasta, Britannia loisi voitokkaat kauppasuhteet USA:an ja Kansainyhteisön maihin. EU nähtiin toimimattomana ja kankeana instituutiona, jolla oli liian suuri valta jäsenmaiden päätöksentekoon.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF julkaisi tiistaina raportin Britannian talouskehityksestä eroäänestyksen jälkeen. IMF:n arvion mukaan Britannian talous kasvaa tänä ja ensi vuonna 1,5%. Jos Britannia ei olisi eroamassa EU:sta, kasvu olisi noin 1,75% vuodessa. Hallituksen väläyteltyä mahdollisuutta erosta ilman sopimusta, punnan arvo putosi alimmilleen tänä vuonna. Työllisyyden kasvu on hidastunut merkittävästi eroäänestyksen jälkeen. Britanniassa työskentelevien EU-kansalaisten määrä on romahtanut vuodesta 2016 86,000 henkilöä 12 kuukaudessa, mikä on suurin mitattu vuosittainen lasku kahteenkymmeneen vuoteen.

Hallitus halusi EU-erolla ottaa takaisin ulkorajojensa valvonnan. Vaikka poliitikot useaan otteeseen toistelivat, että maahanmuuton rajoittaminen ei ole Brexitin keskeinen kysymys, tutkimus Brittien sosiaalisista asenteista näyttää muuta. Tutkimuksen mukaan 73 prosenttia ihmisistä, jotka olivat huolissaan maahanmuutosta, äänestivät eron puolesta, verrattuna 36 prosenttiin ihmisistä, jotka eivät nähneet tätä ongelmana. Tiistaina Migration Advisory Committee (MAC) julkaisi raportin EU:n talousalueen sisäisen maahanmuuton vaikutuksesta Britanniaan. Raportista käy ilmi, että maahanmuutolla on vähän tai ei yhtään vaikutusta Britannian työllisyyteen, työttömyyteen tai palkkakehitykseen. Maahanmuuttoa ei voida liittää lisääntyneeseen rikollisuuteen, eikä se selitä rikollisuutta Englannissa ja Walesissa. Maahanmuuttajat myös maksavat enemmän veroja Britanniaan, kuin saavat tukina takaisin.

Eroa ajaneiden poliitikoiden näkemykset vahvasta, yhtenäisestä ja itsenäistyneestä Britanniasta näyttävät maan nykytilaa seuratessa vähintäänkin huvittavilta.  Päätös lähteä Euroopan Unionista enemmin jakaa kansaa, kuin yhdistää sitä. Eniten kitkaa neuvotteluissa aiheuttaa Irlannin ja Pohjois-Irlannin välinen raja, ja Skotlannissa on kasvava kannatus uuden itsenäisyysäänestyksen puolesta.

Tilanne on kuitenkin ongelmallinen myös EU:n kannalta. Jos sopimukseen ei päästä, euroskeptikot voivat tulkita EU:n rankaisevan Britannian kansaa heidän demokraattisesta päätöksestään. Jos sopimus syntyy – jolloin Britannia mitä luultavammin pysyisi tavalla tai toisella Euroopan talousalueen jäsenenä – euroskeptikot eivät ole saaneet erolla sitä mitä lähtivät hakemaan, ja jälleen EU maalataan kansallismielisten kauhukuvissa itsemääräämisoikeutta kaventavana byrokratiakoneistona, josta on mahdotonta irrottautua.

Brexit-äänestyksestä asti on ollut selvää, että neuvotteluissa sekä EU että Britannia häviävät. Nähtäväksi jää, kuinka paljon.

– Jenni Kuisma

Kirjoittaja opiskelee politiikkaa Skotlannissa Aberdeenin yliopistossa ja bloggaa Euroopan politiikasta ja ilmiöistä.

 

Lähteet:

https://www.gov.uk/government/publications/migration-advisory-committee-mac-report-eea-migration

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/brexit-latest-news-leave-eu-immigration-main-reason-european-union-survey-a7811651.html

https://www.theguardian.com/business/2018/aug/28/talk-of-a-no-deal-brexit-and-an-interest-rate-rise-dampen-the-economy

https://yle.fi/uutiset/3-10408807