Valtiovarainministeri Petteri Orpo puhui Euroopan ja Euroopan unionin merkityksestä Suomelle Eurooppalaisen Suomen ja Eurooppanuorten Eurooppa-päivän juhlassa Helsingissä.

“Eurooppaa ja eurooppalaisia koskettavat samat haasteet, esimerkiksi ilmastonmuutos ja väestön ikääntyminen. Taloutemme ovat kietoutuneet toisiinsa, joten talouden nousu- ja laskusuhdanteet ovat meille yhteisiä. Yhteisiä haasteita kannattaa hoitaa yhdessä. Tästä lähtökohdasta meidän pitää rakentaa Britannian EU-eron jälkeistä Euroopan unionia”, valtiovarainministeri Orpo totesi.

EU:n rahoituskehysneuvottelujen yhteydessä on mahdollista muuttaa EU:n toiminnan painopisteitä, kun niiden rahoituksesta päätetään useaksi vuodeksi eteenpäin. Komission viikko sitten julkaisemassa esityksessä painottuvat aiempaa enemmän tutkimus, kehitys ja innovaatiotoiminta, yhteinen puolustus sekä muuttoliikkeen hallinta ja rajavalvonta.

Olemme monta vuotta puhuneet siitä, kuinka Euroopan unionia pitää uudistaa tuottamaan enemmän eurooppalaista lisäarvoa. Komission esitys on askel oikeaan suuntaan. Neuvotteluissa Suomen tulee pitää kiinni tutkimukseen, yhteiseen puolustukseen ja muuttoliikkeen hallintaan esitetyistä lisäyksistä. Ne ovat kohteita, joihin eurooppalaisten kannattaa yhdessä panostaa“, valtiovarainministeri Orpo painotti.