Tällä viikolla Euroopan parlamentissa on hiljaista, kun mepit tekevät työtä vaalipiireissään sekä pitävät parlamentin ulkopuolisia tapahtumia.

Myöskään komissio ei kokousta tällä viikolla ja komissaarit ovatkin lomalla torstain ja perjantain. Tänään ja huomenna Brysselissä pidetään viides Syyria-konferenssi, joka käsittelee Syyrian sekä sitä ympäröivän alueen tulevaisuutta.

Euroopan parlamentti
Parlamentissa ei ole toimintaa suunniteltuna tälle viikolle. Mepit tekevät työtään parlamentin ulkopuolella vaalipiireissään. Parlamentti jatkaa toimintaansa 12. huhtikuuta valiokuntatapaamisilla.

Euroopan komissio
Maanantaina komission puheenjohtaja von der Leyen johtaa elpymis- ja palautumistyöryhmän johtoryhmän tapaamista, kun taas komissaari Kyriakides pitää puhelun G7-maiden terveysministereiden kanssa. Tiistaina EU:n ulkoasioiden korkea edustaja Borrell johtaa yhdessä YK:n kanssa Brysselin viidettä Syyria-konferenssia ja komissaari Johansson tapaa Kreikan hallituksen edustajia, mm. pääministeri Kyriakos Mitsotakiksen. Keskiviikkona komissaari Timmermans puolestaan pitää puhelun Koululakko ilmaston puolesta -ryhmän Adelaide Charlierin, Luisa Neubauerin, Greta Thunbergin sekä Anuna de Weverin kanssa.

Euroopan neuvosto
Euroopan neuvosto sekä YK johtavat yhdessä Brysselin viidettä Syyria-konferenssia tänään ja huomenna. Konferenssi pidetään pandemian johdosta verkossa. Konferenssissa keskustellaan tavoista jatkaa Syyrian kansalaisten tukemista sekä tuoda yhteen kansainvälinen yhteisö uskottavan sekä kattavan poliittisen ratkaisun saamiseksi Syyrian konfliktin päättämiseksi, yhdenmukaisesti YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 2254 kanssa.

Eduskunta
Suuri valiokunta sai viime keskiviikkona pääministeri Sanna Marinin (sd.) selvityksen Eurooppa-neuvoston jäsenten videokokousesta ja eurohuippukokouksesta, jotka pidettiin viime viikon torstaina ja perjantaina. 

Neuvoston videokokouksen aiheita olivat mm. EU:n toimet koronapandemiassa, sisämarkkinat, teollisuuspolitiikka, digitalisaatio ja talous, itäinen Välimeri ja Venäjä. Myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden piipahti kokouksessa vierailemassa. Pääministeri Marin sanoi Suomen pitävän tärkeänä, että rokotteiden saantia EU:n yhteishankinnan kautta vauhditetaan edelleen. Suuren valiokunnan keskustelussa huomio kiinnittyi mm. rokoteviennin rajoituksiin ja niiden globaaleihin vaikutuksiin.

Tapahtumat
Alta löydät Eurooppalaisen Suomen yhteisöjäsenten tapahtumia tälle viikolle.

Tiistai 30.3
STTK: Ympäristö ei odota – kuinka kunnat vastaavat haasteeseen?
Kello 14:00-15:00 https://www.facebook.com/events/611662966354833/ 

Keskiviikko 31.3
Fingo ry: Kehityksen kumppanit Helsingissä
Kello 09:00-10:00 https://www.fingo.fi/tapahtumat/kehityksen-kumppanit-sarja 

Torstai 1.4 
SAK: Hur har arbetslöshetskassorna klarat sig under coronakrisen? 
Kello 18:00-19:00 https://www.lyyti.fi/reg/Hur_har_fackets_arbetsloshetskassor_klarat_sig_under_krisen_Expert_Mia_Pakalen_Industrin_arbetsloshetskassa_0024?fbclid=IwAR1-lSL9Rlyt4hzj6zkA98Dm4_xugPGuza3Vtq0Eiv8gjRmf57nJWKnP9HA 

#EUviikossa
European Movement International ja Eduskunta: Sisältö
Kuva: Annie Spratt