Tällä viikolla Euroopan parlamentissa mepit keskustelevat valiokunnissa koronaviruksen muunnoksista sekä rokotteiden tehosta Maailman terveysjärjestön ja Euroopan lääkeviraston kanssa.

Euroryhmä kokoontui maanantaina ja kollegio kokoontuu keskiviikkona keskustelemaan koronaviruksesta sekä digitaalisista rokotetodistuksista. Tämän lisäksi viikolla on luvassa useita ministereiden epävirallisia tapaamisia EU-Georgia assosisaatiovaliokunnan piirissä.

Euroopan parlamentti

Parlamentissa on useita valiokuntien tapaamisia tällä viikolla. Ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunta kokoontui maanantaina keskustelemaan koronaviruksen mutaatioista ja rokotteiden tehosta näitä vastaan Euroopan lääkeviraston, Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen ja Maailman terveysjärjestön edustajien kanssa. Kulttuuri- ja koulutusvaliokunta puolestaan keskustelee tänään tekoälyteknologien vaikutuksesta kulttuuriin, koulutukseen sekä audio-visuaalisiin sektoreihin. Torstaina on tämän lisäksi medialle suunnattu tilaisuus, jossa keskustellaan disinformaatiosta sekä sen vastaisesta työstä ja säätelystä, kiinnittäen erityistä huomiota siihen, miten disinformaation vastaista työtä voidaan tehdä heikentämättä demokratian tilaa.

Euroopan komissio

Kollegio kokoontuu keskiviikkona keskustelemaan koronaviruksesta sekä digitaalisista rokotetodistuksista. Tiistaina on puolestaan kuninkaallisten päivä: komission puheenjohtaja von der Leyen toivottaa tervetulleeksi Jordanin kuninkaan Abdullah II Ibn Al-Husseinin, kun taas komissaari Timmermans vierailee Belgian kuningas Filipin luona. Komissaarit Urpilainen sekä Dalli osallistuvat YK:n naisten aseman toimikunnan tapaamisiin läpi viikon. Tämän lisäksi komissaarit Urpilainen ja Jourová osallistuvat Euroopan rasismin vastaiseen huippukokoukseen perjantaina. EU:n ulkosuhteiden korkea edustaja Borrell johtaa EU-Georgian assosisaatiovaliokunnan tapaamista tiistaina, mihin komissaari Várhelyi myös osallistuu.

Euroopan neuvosto

Neuvostolla on edessään kiireinen viikko, joka alkoi maanantaina työllisyys- sekä sosiaaliministereiden tapaamisella Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilaria ja EU:n tasa-arvon sekä syrjimättömyyden tilannetta koskien. Maanantaina myös ulko- sekä sisäministerit kokoontuivat keskustelemaan siirtolaisuutta sekä pakolaisuutta. Myöskin euroryhmä kokoontui maanantaina keskustelemaan pandemian vaikutuksista euroalueen talouden eri sektoreihin. Tänään talous- sekä finanssiministerit keskustelevat digiverosta sekä Euroopan taloudellisesta elpymisestä koronaviruksen jäljiltä, kun taas terveysministerit keskustelevat Beating Cancer -suunnitelmasta sekä koronaviruksesta. Myös EU-Georgia assosisaatiovaliokunta kokoontuu tänään. Torstaina sen sijaan ympäristöministerit keskustelevat EU:n strategiasta ilmastonmuutokseen sopeutumisessa.

Eduskunta

Suuri valiokunta sai viime viikolla ministereiden selvityksiä EU:n neuvoston tulevista videokokouksista. Ministereitä myös kuultiin valtioneuvoston EU-selonteosta kunkin ministerin oman politiikkasektorin osalta.

Keskustelu suuressa valiokunnassa keskittyi verotukseen ja omien varojen järjestelmän kehittämiseen. Valiokunnan jäsenten kysymykset ministereille painottuivat mm. mahdollisten EU:n uusien omien varojen luonteeseen ja niiden vaikutukseen EU:n kansallisiin jäsenmaksuosuuksiin sekä EU:n päätöksentekomenettelyyn ja verovälttelyn kitkemiseen.

Sosiaali-, terveys- ja ympäristöasioiden tiimoilta suuressa valiokunnassa keskusteltiin viime viikolla mm. jäsenmaiden kansallisten rokoteratkaisujen vaikutuksista EU-yhteistyöhön, koronapandemian opetuksista EU:n päätöksenteolle sekä komission akkuasetusehdotuksesta.

Tapahtumat

Alla on Eurooppalaisen Suomen yhteisöjäsenten tapahtumia tälle viikolle.

Keskiviikko 17.3

Fingo ry ja Ulkoministeriö: Kehityksen kumppanit Oulussa

Kello 09:00-10:00 https://www.facebook.com/ulkoministerio/ (Facebook live)

Torstai 18.3

STTK: Kuntavaali webinaari – osaaminen tukee kunnan elinvoimaisuutta

Kello 14:00-15:00 https://www.sttk.fi/webinaarit/?fbclid=IwAR1-UZyYTQXqiOB_zuOJE8Lx0f7Sf47cYWo8AIvUg8VW5MfcbbE-u0auRJI 

#EUviikossa

European Movement International ja Eduskunta: sisältö

Kuva: Maryna Yazbeck