Tällä viikolla parlamentti kokoontuu vuoden toiseen täysistuntoon. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vastaa kysymyksiin EU:n rokotestrategiasta keskiviikkona, ja EU:n ulkopoliittinen korkea edustaja Josep Borrell vastaa tiistaina parlamentin jäsenten kysymyksiin Venäjän tilanteesta ja diplomaattien karkottamisesta.

EU:n neuvosto pitää torstaina EU:n ja Ukrainan välisen assosiaatiotapaamisen. Assosiaatiotapaamisessa tarkastellaan EU:n ja Ukrainan assosiaatiosopimuksen täytäntöönpanoa.

Euroopan parlamentti

Täysistuntoviikolla parlamentissa on käsiteltävänä useita aiheita. Maanantaina EKP:n puheenjohtaja Christine Lagarde keskustelee meppien kanssa EKP:n vuosikertomuksesta. Tiistaina mepit keskustelevat Puolan aborttikiellosta. Lisäksi keskustelua käydään niin kutsutun “make-take-dispose” -talouden kehittämisestä kiertotaloudeksi vuoteen 2050 mennessä. Parlamentti äänestää myös elvytys- ja sopeutumiskehyksestä, jonka tarkoituksena on lieventää COVID-19:n vaikutuksia 625,5 miljardin euron avustuksilla. Mukaan kuuluvat myös käytettävissä olevat lainat sekä ihmiskaupan vastainen direktiivi, väliaikainen lähtö- ja saapumisaikojen helpottaminen lentoasemilla sekä eriarvoisuuden ja työntekijöiden köyhyyden vähentäminen. 

Euroopan komissio

Komission tämän viikon agendaan kuuluu tiistaina pidettävä kollegion kokous, jossa keskustellaan uudesta kumppanuudesta eteläisten naapurimaiden kanssa sekä viisumikoodin mukaisesta palauttamista ja takaisinottoa koskevasta raportista. Puheenjohtaja von der Leyen vastaa kysymyksiin keskiviikkona rokotteiden toimitusten viivästymisestä, sopimuksista ja tietojen avoimuudesta sekä äskettäin käynnistetystä järjestelmästä COVID-19-rokotteiden viennin sallimiseksi. Korkea edustaja Borrell puhuu parlamentille viimeaikaisista tapahtumista Venäjällä.

Euroopan unionin

Neuvosto järjestää kokouksen, jossa keskustellaan EU:n ja Ukrainan välisen assosiaatiosopimuksen tilanteesta. Esityslistalla on lisäksi avustuspaketteja, jotka on lähetetty auttamaan kumppanimaita selviytymään COVID-19:sta ja sekä avittamaan viimeaikaisia vaalitarkkailutehtäviä. 

#EUviikossa

European Movement International: sisältö ja grafiikka