Tällä viikolla parlamentin jäsenet osallistuvat valiokuntien kokouksiin ja valmistautuvat vuoden ensimmäiseen täysistuntoon (18.-21.1.). Eri komiteoiden kokouksissa keskitytään kysymyksiin, kuten EU:n rokotestrategiaan, biologiseen monimuotoisuuteen ja EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan kauppa- ja yhteistyösopimusluonnokseen. Torstaina komission jäsenten kollegio kokoontuu vuoden ensimmäiseen kokoukseen. Komission puheenjohtaja Von der Leyen matkustaa perjantaina Lissaboniin tapaamaan Portugalin hallitusta.

Euroopan parlamentti 

Budjettivaliokunta sekä talous- ja raha-asioiden valiokunta äänestävät tänään EU:n pitkän aikavälin talousarvion keskeisistä elvytysohjelmista toimielinten välisissä neuvotteluissa. Ympäristö-, kansanterveys- ja elintarviketurvakomitea (ENVI) keskustelee huomenna EU:n menettelystä COVID-19 rokotteiden hyväksymiseksi komission EU:n johtavan neuvottelijan kanssa. Myöhemmin tällä viikolla ENVI-valiokunta järjestää julkisen kuulemistilaisuuden biologista monimuotoisuutta koskevasta strategiasta (2030) ja keskustelee parlamentin päätöslauselmaluonnoksesta komission strategiaan.

Tällä viikolla kansainvälisen kaupan komitea ja ulkoasiainvaliokunta keskustelevat luonnoksesta EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan kauppa- ja yhteistyösopimukseksi. Molemmat valiokunnat ovat päättävät, että antavatko ne suosituksen parlamentille tekstin hyväksymisestä.

Euroopan komissio

Torstaina kollegio kokoontuu vuoden ensimmäiseen kokoukseen.  Mukaan on kutsuttu Euroopan parlamentin puheenjohtaja, David Sassoli, keskustelemaan EU:n vuoden 2021 poliittisen asialistan täytäntöönpanosta. Kollegion kokouksessa keskustellaan myös maailmanlaajuisesta Team Europe -elvytyspaketista, jonka tarkoituksena on auttaa kumppanimaita torjumaan koronapandemiaa. Torstai-iltapäivänä on tarkoitus keskustella eurooppalaisen vihreän sopimuksen toteuttamisesta. Lisäksi komissio esittää tiedonannon vähemmistöpakettia vastauksena Euroopan kansalaisaloitteeseen, jossa ehdotetaan lakeja ja säädöksiä vähemmistöjen oikeuksien ja kulttuurien parantamiseksi.

Portugalin neuvoston puheenjohtajavaltio – EU2021PT

Portugali aloitti kuusi kuukautta kestävän EU:n puheenjohtakauden 1. tammikuuta ja muodostaa puheenjohtajatrion yhdessä Saksan ja Slovenian kanssa. Jälkimmäinen aloittaa puheenjohtajakautensa heinäkuussa. Portugalin tavoite puheenjohtajakaudella on tuottaa oikeudenmukainen, vihreä ja digitaalinen toipuminen COVID-19:sta. Puheenjohtajakaudella Portugal keskittyy koronavirusrokotusten koordinointiin ja elpymisrahaston menojen raitella pitämiseen. Perjantaina komission puheenjohtaja von der Leyenia odotetaan Lissabonissa. Hänen seuraansa liittyvät varapuheenjohtajat Borrell, Schmit ja Ferreira.

#EUviikossa

European Movement International: sisältö ja grafiikka