Tänään käynnistyy EU:n kestävän energian viikko. Viikon toiminta järjestetään verkossa ja fokus on puhtaassa energiassa sekä vihreässä elpymisessä ja kasvussa pandemian jälkeisenä aikana. 

Euroopan parlamentin valiokunnat keskustelevat ja äänestävät useista asiakokonaisuuksista tällä viikolla, mukaan lukien ehdotukset sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi, EU:n ja Afrikan suhteet sekä EU:n talousarvio ja elvytyssuunnitelmat. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel ja komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen osallistuvat tänään verkkohuippukokoukseen Kiinan johtajien kanssa. Euroopan komissio esittelee keskiviikkona talousarvioesityksen vuodeksi 2021.

Puolassa äänestetään puolestaan presidentinvaalissa, jota lykättiin toukokuulta.

Euroopan parlamentti

Parlamentin budjettivaliokunta (BUDG) keskustelee tällä viikolla EU:n elvytyssuunnitelmasta, joka sisältää seuraavan pitkän aikavälin talousarvion ja omien varojen järjestelmän uudistuksen. Parlamentin jäsenet kuulevat myös komission jäsen Hahnilta vuoden 2021 talousarvioesityksestä. Maanantaina ulkoasiainvaliokunta (AFET) ja naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunta (FEMM) äänestävät sukupuolten tasa-arvoa koskevasta raportista EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan liittyen. FEMM-valiokunta äänestää myös raportista, jossa arvioidaan sukupuolinäkökulmaa COVID-19-kriisin aikana ja sen jälkeen.

Euroopan komissio

Puheenjohtaja von der Leyen keskustelee viikottaisessa kollegion kokouksessa rasismin vastaisista toimista. Hän esittelee yhdessä komission jäsenen Hahnin kanssa myös talousarvioesityksen vuodeksi 2021. Komissaarit keskustelevat lisäksi uudesta “EU Strategy for Victims’ Rights” -strategiasta ja yleisen tietosuoja-asetuksen (GDPR) raportin soveltamisesta. Lisäksi komission jäsen Gabriel osallistuu EU:n koulutusministerien videokonferenssiin.

Eurooppa-neuvosto

Tämän päivän verkkohuippukokous kokoaa yhteen johtajat EU:sta ja Kiinasta keskustelemaan yhteisistä ponnisteluista pandemian torjumiseksi. He tarkastelevat myös EU:n ja Kiinan suhteita talouden ja kaupan, yhteyksien, kestävän kehityksen ja ilmastomuutoksen sekä turvallisuuden ja puolustuksen suhteen. Tiistaina EU:n ympäristö- ja ilmastoministerit keskustelevat siitä, miten kestävyyteen liittyvät politiikkatoimet voivat hyödyttää COVID-19-kriisistä eplymistä, kun puheenjohtajavaltio Saksa esittelee ohjelmansa. Samana päivänä koulutusministerit kokoontuvat arvioimaan COVID-19:n vaikutuksia koulutukseen.

#EUviikossa

European Movement International: sisältö ja grafiikka