Euroopan komissio julkaisee tällä viikolla EU:n biologisen monimuotoisuuden strategian 2030. Strategiaa uusitaan säännöllisesti ja tällä kertaa se on myös osa Euroopan vihreää sopimusta ja tukee EU:n pandemian jälkeistä talouden elvytyssuunnitelmaa.

EU:n talous- ja valtiovarainministerit keskustelevat tiistaina EU:n COVID-19-kriisiin toimenpiteistä. Ministerien odotetaan virallisesti hyväksyvän SURE-järjestelmän, joka tarjoaa väliaikaisen lainatukijärjestelmän, jonka avulla jäsenvaltiot voivat turvata työpaikkoja ja työntekijöitä. Samaan aikaan Euroopan parlamentti pitää useita valiokuntien kokouksia tällä viikolla. Ulkoasiainvaliokunta (AFET) äänestää itäistä kumppanuutta koskevasta suosituksesta kesäkuun 2020 huippukokousta edeltäessä.

Euroopan parlamentti

LIBE-valiokunnan jäsenet kokoontuvat maanantaina keskustelemaan ‘Schengenistä Covid-19-aikana’ ennen kuin he kuulevat EASO:n ja Europolin edustajia. Iltapäivällä valiokunta keskustelee useista EP:n mietinnöistä, mukaan lukien digitaalipalvelulaki ja EU:n tasa-arvostrategia. AFET-valiokunta keskustelee tiistaina itäisen kumppanuuden tulevaisuudesta kesäkuussa pidettävää huippukokousta varten. Parlamentin jäsenet vaihtavat näkemyksiä myös naapuruuspolitiikasta ja laajentumisesta vastaavan komission jäsenen Olivér Várhelyin kanssa EU:n itäisen kumppanuuden politiikasta, COVID19:ään liittyvästä EU:n tuesta naapurimaissa ja tulevista ulkoisista rahoitusvälineistä.

Euroopan komissio

Tällä viikolla varapuheenjohtajan Timmermansin odotetaan esittelevän EU:n biologisen monimuotoisuuden strategiaa 2030. EU:n vihreä viikko 2020, joka piti alun perin järjestää tässä kuussa tukemaan EU:n biologisen monimuotoisuuden strategian käynnistämistä, on nyt siirretty syksyyn. Muita komission tämän viikon asialistalla olevia aiheita ovat kevään Eurooppa-ohjauspaketti, johon sisältyy maakohtaisia ​​suosituksia, ns. “Farm to Fork” -strategia ja oikeudenmukaisen siirtymämekanismin perustaminen julkisen sektorin lainajärjestelmään. Nämä kaikki ovat osana Euroopan vihreää sopimusta.

Euroopan unionin neuvosto

Tällä viikolla koulutus-, nuoriso- ja kulttuuriministerit tapaavat erillisissä neuvoston kokoonpanoissa keskustelemaan haasteista, joita COVID-19 asettaa eri aloille. Koulutusministerit arvioivat pandemian vaikutukset rajat ylittävään liikkuvuuteen, mukaan lukien Erasmus + -ohjelma. Tiistaina kokoontuu ECOFIN-neuvosto. Keskustelussa on erityisesti lisääntynyt työttömyys ja väliaikaista tukea koskevat toimenpiteet työttömyyden vähentämiseksi (SURE). SURE on yksi kolmesta työryhmän, työntekijöiden, yritysten ja jäsenvaltioiden turvaverkoista, joista euroryhmä sopi jo aiemmin huhtikuussa.

#EUviikossa

European Movement International: sisältö ja grafiikka