Tällä viikolla juhlitaan Eurooppa-päivää 9. toukokuuta ja Robert Schumanin julistuksen 70. vuosipäivää. Koska koronavirustoimenpiteet rajoittavat julkisia tapahtumia tänä vuonna, juhlitaan Eurooppa-päivää etänä.

Tänään käynnistyy Coronavirus Global Response -kampanja, johon myös EU kuuluu lukuisten muiden maiden ja toimijoiden kanssa. Myöhemmin tällä viikolla komissio julkaisee uudistetun pitkän aikavälin budjetin ja työohjelman sekä EU:n ja Länsi-Balkanin johtajat kokoontuvat keskiviikkona verkkokokoukseen, jonka järjestää puheenjohtajamaa Kroatia.

Euroopan parlamentti

Tällä viikolla useat komiteat äänestävät suosituksistaan liittyen neuvotteluihin Yhdistyneen kuningaskunnan kumppanuudesta. Lisäksi budjettivaliokunta (BUDG) keskustelee EU:n oikeudenmukaisesta siirtymärahastosta ja äänestää turvaverkosta monivuotiseen rahoituskehykseen kuuluvien EU-ohjelmien suojaamiseksi. Sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunta (IMCO) keskustelee Margrethe Vestagerin kanssa Europe Fit for the Digital Age-toimenpiteistä koronavirusta vastaan.

Euroopan komissio

EU järjestää yhdessä useiden maailmanlaajuisten kumppaneiden, kuten Maailman terveysjärjestön, kanssa “Coronavirus Global Response”, online-kampanjan. Kerättyjä varoja käytetään kehittämään nopea ja tasapuolinen saatavuus turvallisille, laadukkaille, tehokkaille ja kohtuuhintaisille diagnooseille, terapeuteille ja rokotteille koronavirusta vastaan. Myöhemmin tällä viikolla komission odotetaan julkaisevan uuden esityksen EU:n seuraavaksi pitkän aikavälin talousarvioksi, jossa otetaan huomioon pandemian uudet prioriteetit ja vaatimukset.

Euroopan unionin neuvosto

Tiistaina EU:n työllisyys- ja sosiaaliministerit järjestävät videokonferenssin, jossa keskustellaan demografisista haasteista koronakriisin aikana sekä niiden vaikutuksista työmarkkinoihin ja talouteen. He vaihtavat myös näkemyksiä kansallisella ja EU:n tasolla toteutettavista ja suunnitelluista poistumis- ja hyödyntämistoimenpiteistä. Viestintäministerit keskustelevat erilaisten sovellusten hyödyntämisestä kriisin ratkaisemiseksi. Euroryhmä keskustelee perjantaina muun muassa euroalueen taloudellisesta tilanteesta ja pandemian kriisituista. 

Eurooppa-neuvosto | Kroatian puheenjohtajakausi

Keskiviikkona EU:n ja Länsi-Balkanin johtajat osallistuvat verkkokokoukseen, jossa keskustellaan EU:n ja Länsi-Balkanin maiden yhteisistä haasteista ja tulevasta yhteistyöstä. Huippukokouksen oli tarkoitus alun perin tapahtua Zagrebissa, ja se on yksi Kroatian EU-puheenjohtajakauden isoista tapahtumista.

#EUviikossa

European Movement International: sisältö ja grafiikka