Euroopan parlamentti järjestää tällä viikolla ylimääräisen kahden päivän täysistunnon Brysselissä jatkaakseen pandemian torjuntaa koskevien toimenpiteiden käsittelyä. Samaan aikaan EU:n terveysministerit arvioivat eri jäsenvaltioissa jo toteutetut toimet COVID-19:n leviämisen estämiseksi ja pohtivat tulevaisuuden haasteita. Koulutusministerit keskustelevat tällä viikolla COVID-19-pandemian vaikutuksista koulutukseen, kun taas kauppaministerien asialistalla pandemian vaikutukset kauppasuhteisiin ja globaaleihin tuotantoketjuihin. Komissaari Kyriakides osallistuu sunnuntaina G20-maiden terveysministerien puhelinkonferenssiin.

Euroopan parlamentti

Tämän viikon kahden päivän täysistunnon esityslistalla ovat keskustelu neuvoston ja komission kanssa sekä äänestys päätöslauselmasta EU:n koordinoidusta toiminnasta COVID-19-pandemian ja sen jälkiseurausten torjumiseksi. Euroopan parlamentti valmistautuu myös äänestämään mahdollisista lainsäädäntö- tai talousarvioesityksistä, jotka Euroopan komissio on laatinut nykyisen tilanteen selvittämiseksi.

Lisäksi tiistaina pidetään sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunnan (IMCO) etäkokous. Esityslistalla on keskustelu oikeusasioista vastaavan komission jäsenen Reyndersin kanssa EU:n toimenpiteistä kuluttajien suojelemiseksi ja heidän oikeuksiensa turvaamiseksi COVID-19: n aikana, sekä äänestys lausunnosta vuoden 2021 talousarvion suuntaviivoista.

Euroopan komissio

Vaikka tällä viikolla ei järjestetä virallista kollegion kokousta, komissio keskittyy jatkossakin tukemaan jäsenvaltioita koordinoimaan toimenpiteitään COVID-19-kriisiin osalta. Komissaari Gabriel osallistuu koulutusministerien kokoukseen. Hän osallistuu myös etäkokoukseen COVID-19:n tärkeimpien tieteellisten neuvonantajien, ministerien ja kansainvälisten kumppaneiden johtajien kanssa. Samaan aikaan komission jäsen Breton ja komission jäsen Reynders esittävät EU:n laajuisia suosituksia ja standardeja viruksen seurannan digitaalisten työkalujen käytölle, jotka voivat auttaa torjumaan virusta, mutta joiden on kunnioitettava kansalaisten yksityisyyttä. Komissaari Kyriakides osallistuu sunnuntaina G20-maiden terveysministerien puhelinkokoukseen.

Euroopan unionin neuvosto

EU:n koulutusministerit järjestävät tiistaina videoneuvottelun yhdessä EU:n komission jäsenen Gabrielin kanssa keskustelemaan COVID-19-pandemian vaikutuksista koulutukseen. Keskiviikkona EU: n terveysministerit tarkastelevat nykytilaa ja toimia, jotka on jo toteutettu vastauksena COVID-19:n leviämiseen EU:ssa, ja pohtii edessä olevia haasteita löytääkseen parhaiten koordinoidun lähestymistavan etenemiselle. Kroatian ulko- ja Eurooppa-asioiden ministeri johtaa torstaina etäkokousta EU:n kauppaministerien kanssa arvioidakseen pandemian vaikutuksia kauppasuhteisiin ja globaaleihin tuotantoketjuihin.

#EUviikossa

European Movement International: sisältö ja grafiikka