Kun EU:n toimielimet jatkavat koronaviruspandemian torjuntaa, johtajat työskentelevät koordinoidun irtaantumisstrategian ja talouden elvytyssuunnitelman parissa. Lisäksi euroryhmän puheenjohtaja Mário Centeno kutsuu tällä viikolla euroalueen valtiovarainministerit keskustelemaan mahdollisista euroalueen kriisitukitoimenpiteistä EU:ssa. Samaan aikaan Euroopan parlamentti pitää valiokuntien kokouksia tällä viikolla muun muassa EU:n makrotaloudellisesta toimenpiteistä COVID-19:sta koskien sekä tulevasta EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan kumppanuudesta.

Euroopan parlamentti

Viime viikolla Euroopan parlamentti ilmoitti, että kaikki täysistunnot pidetään Brysselissä lyhyinä täysistunnoina syyskuuhun asti. Parlamentin kalenterin viimeisin versio löytyy täältä: https://www.europarl.europa.eu/sed/doc/news/flash/23441/Cal2020_en.pdf

Parlamentti jatkaa toimintaansa etänä ja useita valiokuntia, kuten kehitysyhteistyövaliokunta, kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta ja ulkoasiainvaliokunta kokoontuvat tällä viikolla. Lisäksi sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunta vaihtavat torstaina näkemyksiä sisämarkkina-asioista vastaavan komission jäsenen Thierry Bretonin kanssa EU:n toimenpiteistä COVID-19 osalta. Komitea keskustelee myös suosituksista neuvotteluihin Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa.Euroopan komissio

Samalla kun komissio jatkaa työtään COVID-19 vaikutusten ehkäisemiseksi, komissaarit hoitavat vastuualueitaan ja osallistuvat tällä viikolla lukuisiin kokouksiin. Toimielinten välisistä suhteista ja ennakoinnista vastaava Maroš Šefčovič aloittaa keksustelun maanantaina yhdessä Yhdistyneen kuningaskunnan kabinettiministerin, Michael Goven, kanssa työn EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan vetäytymissopimuksen saralla. Komissaari Johansson järjestää tiistaina ja perjantaina epäviralliset oikeus- ja sisäasiainministerien videoneuvottelut koordinoidakseen toimia COVID-19:n leviämisen torjumiseksi. Keskiviikkona komission jäsenet osallistuvat viikoittaiseen kollegion kokoukseen videopuhelun avulla.Euroopan unionin neuvosto

Euroryhmän puheenjohtaja Mário Centeno kutsuu jälleen valtiovarainministerit koolle tällä viikolla keskustelemaan poliittisista toimenpiteistä, joilla voidaan puuttua COVID-19-leviämiseen.

Neuvosto päätti viime maanantaina pidetyn kokouksen jälkeen, että fyysisiä kokouksia ei järjestetä toistaiseksi. Tästä johtuen ministerien videoneuvottelut pidetään epävirallisina kokouksina, mikä tarkoittaa, että niissä ei tehdä virallisia päätöksiä. Viralliset päätökset tehdään videoneuvottelujen jälkeen kirjallisen menettelyn avulla. Seuraava neuvoston virallinen kokous on tarkoitus järjestää 19. huhtikuuta.

#EUviikossa

European Movement International: sisältö ja grafiikka