Viimeiset kuukaudet ovat olleen hyvin dramaattisia niin Suomessa, Euroopassa kuin koko maailmassa. Lähes kaikkiin maihin levinnyt koronavirus eli COVID19 on johtanut tuhansien ihmisten kuolemaan, maailmantalouden äkilliseen ja rajuun seisahtumiseen ja ennennäkemättömiin ihmisten henkilökohtaista vapautta rajoittaviin toimiin, joiden tarkoituksena on henkien säästäminen ja epidemiahuipun taittaminen.

Euroopassa erityisesti Italia ja Espanja ovat epidemian kriisikeskuksia ja myös Suomessa ja muissa Pohjoismaissa tautitapausten määrä on lisääntynyt hälyttävällä nopeudella. Tällä hetkellä pääosa Euroopan maista on sulkenut rajansa viruksen leviämisen rajoittamiseksi ja jopa maiden sisäistä liikkuvuutta rajoitetaan.

Kansallisten hallitusten lisäksi myös Euroopan komissio ja parlamentti ovat reagoineet voimakkaasti EU-kansalaisten suojelemiseksi. Ylikansallinen koordinaatio kriisitilanteessa on erityisen tärkeää, sillä globaaleja kriisejä ei voida lopullisesti pysäyttää paikallisilla ratkaisuilla. Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin ja Euroopan parlamentin puheenjohtajan David Sassolin määrätietoiset toimenpiteet ovat tervetulleita.

Euroopan unioni hyväksyy parhaillaan seuraavia toimenpiteitä koronavirusepidemiaa vastaan: 

  • Viruksen leviämisen rajoittamiseksi maailmanlaajuisesti
    Eurooppalaisten suojelemiseksi rajoittamalla matkustamista EU:hun
  • Välttämättömien tarvikkeiden toimittamiseksi terveydenhuoltojärjestelmille takaamalla sisämarkkinoiden ja tuotanto- ja jakeluketjujen toimiminen
  • Tutkimuksen edistämiseksi, jotta voimme kehittää rokotteen kaikkien tarvitsevien saataville
  • Ihmisten tukemiseksi, jotta kriisin vaikutukset eivät osu ansioihin ja työpaikkoihin liian kovasti tai jää pysyviksi. Euroopan parlamentti haluaa varmistaa, että rahoitusta ohjataan pandemiasta pahiten kärsiville kansalaisille, alueille ja valtioille mahdollisimman pian
  • Yritysten tukemiseksi ja sen takaamiseksi, että rahoitusala voi jatkaa talouden tukemista
  • EU-maiden auttamiseksi toimimaan tehokkaasti ja koordinoidusti, muun muassa helpottamalla valtiontukea koskevia sääntöjä

Tule mukaan osaksi yhdessä.eu -yhteisöä.

Voit seurata Euroopan parlamentin työtä COVID19-epidemiaa vastaan täältä.

Voit seurata Euroopan komission työtä COVID19-epidemiaa vastaan täältä.