Samalla kun ihmiset ja organisaatiot ympäri Eurooppaa vähitellen sopeutuvat etätyöhön ja sosiaaliseen etäisyyteen, myös EU:n toimielimet muuttavat toimintaohjelmaansa ylläpitääkseen toimintaansa mahdollisimman paljon. Vaikka joitakin valiokuntien kokouksia perutaan tällä viikolla, osa pyrkii kokoustamaan normaalisti poikkeustoimet huomioon ottaen. Lisäksi parlamentti pitää torstaina yhden päivän täysistunnon, jossa parlamentin jäsenet käyttävät etä-äänestysjärjestelmää hyväksyäkseen toimenpiteet koronaviruksta varten. EU:n johtajat osallistuvat torstaina videoneuvotteluun keskustellakseen EU:n toimista COVID-19:n osalta. He keskustelevat Eurooppa-neuvoston huippukokouksessa myös, kuinka auttaa kolmansissa maissa avun tarpeessa olevia kansalaisia.

Euroopan parlamentti

Parlamentin puhemies David Sassoli on kutsunut torstaina koolle ylimääräisen yhden päivän täysistunnon hyväksymään komission esittämät toimenpiteet koronaviruksen leviämisen pysäyttämiseksi. Tämä on samalla parlamentin ensimmäinen täysistunto, jossa käytetään pitkän matkan äänestysjärjestelmää.

Useita valiokuntien kokouksia perutaan tällä viikolla, mukaan lukien FEMM-, ECON- ja BUDG-valiokuntien kokoukset. Kansalaisvapauksien, oikeus- ja sisäasioiden valiokunnan (LIBE) kokous on tarkoitus edelleen pitää tällä viikolla.

Euroopan komissio

Tällä viikolla korkea komission varapuheenjohtaja Borrell keskustelee yhdessä muun kollegion kanssa EU: n seuraavasta ihmisoikeuksien ja demokratian toimintasuunnitelmasta. Toimintasuunnitelma kattaa viiden vuoden ajanjakson, tässä tapauksessa vuodesta 2020 vuoteen 2024, ja sen tavoitteena on vahvistaa EU:n kykyä edistää ja suojella sen perusarvoja maailmanlaajuisesti. Suunnitelmassa otetaan huomioon myös kaikki uudet haasteet, joita esimerkiksi poliittiset muutokset ja uusi teknologia aiheuttavat. Komissaari Lenarčič järjestää keskiviikkona videopuhelun UNICEFin toimitusjohtajan Henrietta Foren kanssa. Komissaari Gentiloni järjestää torstaina videokonferenssin Santander-ryhmän pääjohtaja Ana Botinin kanssa.

Euroopan unionin neuvosto

Tällä viikolla kokouksensa pitävät ulkoasiainneuvosto ja yleisten asioiden neuvosto. Vaikka COVID-19 on ministerien työpöydällä kummassakin neuvoston kokouksessa, yleisten asioiden neuvosto keskustelee tiistaina laajentumisesta sekä vakautusprosessista, kiinnittäen erityistä huomiota Albanian ja Pohjois-Makedonian jäsenhakutilanteeseen. Lisäksi käsitellään oikeusvaltion tilannetta Puolassa ja Unkarissa.

#EUviikossa

European Movement International: grafiikka ja sisältö