Finanssikriisi, eurokriisi, Ukrainan kriisi, pakolaiskriisi, Brexit, pandemia. Viimeiset kymmenen vuotta Euroopan unioni ja sen jäsenmaat ovat rämpineet läpi monenlaisten vaikeuksien, mutta naarmuista huolimatta se on säilyttänyt kykynsä toimia. Tulevaisuus on aina kysymysmerkki, mutta sitä ovat muovaamassa kaikki, jotka esittävät siitä näkemyksiään.

Vahva EU on 13 asiantuntijan näkemys EU:n kehityksestä, Suomen tiestä unioniin, sen ytimiin ja mahdollisista tulevista poluista. Veli Sundbäck kertaa kirjoituksessaan Suomen pitkää tietä kohti niitä pöytiä, joiden ääressä Euroopan asioista päätetään. Vesa Vihriälä hahmottelee, millaiselle pohjalle EU:n talous voi tukevasti asettua koronapandemian aiheuttaman velkapiikin jälkeen. Erkki Liikanen perustelee pankkiunionin viimeistelemisen tarvetta. Alexander Stubb kuvaa, miten EU:sta on tulossa yksi kolminapaisen maailman suurvalloista. Kristi Raik analysoi EU:n ja Venäjän suhteiden kehitystä. Teija Tiilikainen luotaa Euroopan unionin vallankäytön suuntaviivoja seuraavalla vuosikymmenellä. Annamari Sipilä katsoo Britanniaa, Suomea ja näiden suhteita Brexitin jälkeen. Matti Vuoria painottaa ammattitaitoisen ja riippumattoman virkamieskunnan merkitystä Suomen EU-politiikalle. Juhana Aunesluoma luo katsauksen Suomen kumppaneihin unionissa. Matti Pesu ruotii unionin puolustusta ja turvallisuuspolitiikkaa. Jenni Karimäki ja Kimmo Elo kartoittavat suomalaista politiikan keskustelua ja sen sävyjä. Lopuksi Aku Aarva kuvittelee rohkeasti, millainen on entistä vahvempi ja rohkeampi Euroopan unioni vuonna 2041.

Lataa Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuottama raportti tästä.

KILTTI SUURVALTA

Toiminnanjohtaja Aku Aarvan kirjoitus “Kiltti Suurvalta” käsittelee Euroopan tulevaisuutta vuonna 2041. Aarvan positiivinen visio unionin tulevaisuudesta sisältää ajatuksia siitä, miten unionin tulisi kehittyä, mitkä ovat sen keskeiset haasteet ja miten niistä voisi päästä yli.

Euroopan unioni on vuonna 2041 aiempaa tiiviimpi kansallisvaltioiden muodostama liitto, jonka vaikutusvalta ja kyky rakentaa parempaa Eurooppaa ja maailmaa on kasvanut huomattavasti. Euroopan unioni on ylittänyt monet niistä haasteista, jotka uhkasivat repiä sen rikki 2020-luvulla. Kyky vastata muutokseen on keskeinen tekijä sille, että Euroopan unionista on muodostunut 2040-luvun alussa moninapaisen ja viheliäisiä ongelmia sisältävän maailman ensimmäinen kiltti suurvalta. Tai
näin minä haluan ajatella.

Voit ladata EVAn koko raportin tästä.