Eurooppalaisen Suomen syyskokous päätti uudesta hallituksesta ja linjasi historian ensimmäisen periaateohjelman

Eurooppalaisen Suomen syyskokous valitsi kokouksessaan 15.12.2021 jatkokaudelle puheenjohtajaksi kansanedustaja Ville Kauniston (Kok.). Puheenjohtajana kansanedustaja Kaunisto johtaa Suomen keskeistä EU- ja Eurooppa-politiikkaan keskittyvää kansalais- ja keskusjärjestöä.

”Olen otettu saamastani luottamuksesta. Näinä koronaviruspandemian koettelemina aikoina koen, että on yhä tärkeämpää, että meillä Eurooppalaisen Suomen kaltaisia toimijoita, jotka keskustelevat Euroopan tulevaisuudesta. Eurooppalainen yhteistyö on osoittanut merkityksenä globaalin haasteen edessä. 

EU:n yhtenäisyys sekä sen taloudellinen vahvuus ovat ratkaiseva edellytys unionin toimintakyvylle maailmassa. Myös turvallisuus ja strateginen autonomia ovat myös merkittävinä kysymyksinä päätöksenteon pöytiin. Tarvitsemme lisää keskustelua tulevaisuuden EU:sta.”

Varapuheenjohtajiksi Eurooppalaisen Suomen syyskokous valitsi yksimielisesti kansanedustaja Eveliina Heinäluoman (SDP), Gurmann Sainin (Vihr.) ja Iiris Asunmaan (Eurooppanuoret).

Hallituksen kokoonpano on seuraava:

Eurooppalaisen Suomen periaateohjelma

Syyskokous hyväksyi yksimielisesti järjestön ensimmäisen poliittisen periaateohjelman, jonka tarkoitus on ohjata järjestön kantoja Eurooppakeskustelussa esimerkiksi kattojärjestön European Movement Internationalin kannan muodostuksessa ja työryhmissä, järjestön omissa kannanotoissa ja visiopapereissa. 

Periaateohjelmasta vastasi hallituksen nimittämä työryhmä, jota sihteeröi toiminnanjohtaja Jesse Jääskeläinen. Periaateohjelmaa oli laatimassa laaja kokoonpano, johon kuului jäsenjärjestöjä, sidosryhmiä, sisarjärjestöjä, henkilöjäseniä ja myös puolueille annettiin mahdollisuus kommentoida periaateohjelmatyötä kahteen otteeseen.

Työryhmä kokousti vuoden aikana 6 kertaa, toteutti kyselyn jäsenistölle ja sidosryhmille, järjesti kommenttikierroksen jäsenistölle ja sidosryhmille, järjesti alakohtaisia kahdenvälisiä kuulemisia jäsenjärjestoille, järjesti seminaareja aluejärjestöille sekä käytti ohjelman hallituksella ja työvaliokunnalla useaan otteeseen.

Eurooppaliike löytyy jatkossa Eteläranta 10:stä

Eurooppalainen Suomi ja Eurooppanuoret sekä Eurooppaliike kokonaisuudessaan ovat muuttaneet toimistotilansa Eteläranta 10:een. Vuokrasuhde on voimassa 1.1.2022 alkaen ja toivotamme teidät lämpimästi kupilliselle kahvia, kun koronaviruspandemia on hellittänyt riittävästi. Toimitilojen vaihdon ansiosta Eurooppalainen Suomella ja Eurooppanuorilla on aikaisempaa vähemmän vuokrakuluja ja järjestöt saavat nykyisiin tarpeisiin sopivammat tilat.

Järjestöjen (mukaan lukien sisarjärjestöt) yhteinen arkisto ja varasto sijaitsevat korttelin mitan verran uudesta toimistosta. 

Toiminnanjohtajan terveiset

Toivotan jokaiselle mukavaa joulun odotusta ja uutta vuotta sekä turvallista yhteistä aikaa läheisimpien kanssa.

Uskon vahvasti siihen, että vaikka olemme mukautuneet globaalin haasteen edessä elämään ja politiikkaan etäyhteyden välityksellä, tarvitsemme toistemme kohtaamista enemmän kuin pitkään aikaan. Kohtaamisen voima perustuu henkilökohtaisuuteen ja toisen läsnäoloon, suoraan katsekontaktiin ja aitoon kuunteluun. Toistaiseksi mikään teknologia ei ole onnistunut korvaamaan kohtaamisen voimaa, mutta tarjoaa väylän ilmaista sen sisältämiä asioita parhaamme mukaan.

Toivon, että rajoituksia ja suosituksia noudattamalla sekä rokotusten myötä tilanne kehittyy paremmaksi ja aidot kohtaamiset ovat jälleen mahdollisia, muun muassa tapahtumien muodossa. Olen sydämeltäni optimisti ja uskon yhteiseen ponnistukseen haasteiden edessä. Toivonkin näin vuoden lopuksi, että näemme jossain vaiheessa kasvokkain ensi vuonna.

Eurooppalaisen Suomen toiminnanjohtaja Jesse Jääskeläinen

Eurooppalainen Suomi ry

Eurooppalainen Suomi ry on suomalaisen Eurooppaliikkeen kattojärjestö ja osa 39 maassa toimivaa kansainvälistä European Movement Internationalia (EMI). Eurooppalainen Suomi on Suomessa rekisteröity ja oikeustoimikelpoinen, voittoa tavoittelematon ja poliittisesti sitoutumaton järjestö.

Eurooppalainen Suomi on yhteisö niille, joille eurooppalaiset arvot ja Euroopan unioni ovat tärkeitä ja puolustamisen arvoisia asioita. Järjestön mielestä EU:n hyvät puolet ylittävät kiistatta kansainvälisen yhteistyön tuomat haasteet ja eurooppalainen yhteistyö on erityisesti Suomen kaltaisella pienelle maalle valtava voimavara ja turvaverkko.

Eurooppalaisella Suomella on noin 3 200 henkilöjäsentä, 14 yhteisöjäsentä, 10 paikallisjärjestöä ja viisi sisarjärjestöä. Sen toiminta tavoittaa vuosittain yli miljoona suomalaista.

Lisätietoa:

Jesse Jääskeläinen

Toiminnanjohtaja

jesse.jaaskelainen@eurooppalainensuomi.fi