Tämän viikon täysistunnossa parlamentissa keskustellaan komission ja Eurooppa-neuvoston kanssa siitä, miten toimitaan Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamista sosiaalisista ja taloudellisista seurauksista, sekä siitä, miten parannetaan EU:n kapasiteettia toimia. Tiistaina komission kollegio keskustelee strategisten kumppanuuksien uusimisesta sekä eurooppalaisesta terveysdatasta. Samana päivänä Eurooppa-neuvosto keskustelee EU:n valmiudesta kaasun tarjontakriisin suhteen sodan kontekstissa. Lauantaina EU-instituutiot osallistuvat EU Open Day 2022 -tapahtumaan ennen Eurooppa-päivää maanantaina 9 toukokuuta.

Euroopan parlamentti
Tämän viikon täysistunnossa Strasbourgissa mepit keskustelevat mm. sodasta Ukrainassa, naisten taloudellisesta tilanteesta, tekoälystä sekä vakoiluohjelmien käytöstä. Euroopan tulevaisuuskonferenssi on lähenemässä loppuaan, ja mepit käsittelevät konferenssin täysistunnon suosituksia sekä konferenssin etenemistä tiistaina. Tiistaina meppien myös odotetaan hyväksyvän aloite uudesta eurovaalilaista ja he myös keskustelevat uusimmista käänteistä liittyen demokratian ja perusoikeuksien kehitykseen Unkarissa ja Puolassa.

Euroopan komissio
Tiistaina komissaarit osallistuvat kollegion tapaamiseen Strasbourgissa, missä he keskustelevat uudistetuista strategisista kumppanuuksista sekä eurooppalaisesta terveysdatasta. Perjantaina varapuheenjohtaja Suica osallistuu Kroatian konferenssiin Euroopan tulevaisuuskonferenssin päätökseen liittyen Zagrebissa. Perjantaina ja lauantaina komissio pitää “Global Europe Seminar: Uncertain Future!?” -konferenssin, joka tuo yhteen päättäjiä, akateemikkoja ja liike-elämän sekä kulttuurialan edustajia keskustelemaan uusista trendeistä ja käänteistä eurooppalaisella ja globaalilla tasolla.

Eurooppa-neuvosto
Maanantaina TTE-neuvosto tapaa keskustelemaan lisätoimista kaasun toimitukseen liittyen. Tiistaina pidetään epävirallinen videokonferenssi talous- ja finanssiministerien kesken, missä keskustellaan talouden elpymisestä sekä elpymisvälineestä. Tiistaina euroryhmä myös tapaa videokonferenssissa, jossa aletaan hahmotella pankkiunionin kehittämistä.

Suuri valiokunta
Suuri valiokunta keskusteli viime perjantaina Euroopan energiapolitiikan kokonaistilanteesta. Venäjä on vaatinut kaasumaksujen suorittamista ruplissa ja katkaissut toimitukset Puolaan ja Bulgariaan, koska maat eivät suostuneet vaatimuksiin. Suomen kannan mukaan on tärkeää noudattaa nykyisiä sopimuksia, joissa maksuvaluutta on määritelty.

#EUViikossa
Lähde: EMI ja Eduskunta
Kuva: Alexandre l’Allemand / UNSPLASH