Euroopan komission kollegio kokoontuu keskiviikkona antaakseen yhteisen tiedonannon strategisesta lähestymistavasta aseidenriisunnan tukemiseksi sekä entisten sotilaiden kotouttamiseksi ja sopeuttamiseksi. Liikenne- ja energiaministerit tapaavat samana päivänä keskustellakseen Fit for 55 -paketin tärkeimmistä kohdista, kun taas Slovenian puheenjohtajuus tiedottaa Euroopan tulevaisuuskonferenssista tiistaina.

Euroopan parlamentti
Tällä viikolla mepit työskentelevät vaalipiireissään Euroopan parlamentin sijasta, joko omissa vaalipiireissään tai parlamentaarisissa delegaatioissa. Parlamentti jatkaa toimintaansa syyskuun viimeisellä viikolla.

Euroopan komissio
Tämän viikon keskiviikkona komissio antaa yhteisen tiedonannon strategisesta lähestymistavasta aseidenriisunnan tukemiseksi sekä entisten taistelijoiden kotouttamiseksi ja sopeuttamiseksi. Puheenjohtaja von der Leyen osallistuu tänään maanantaina YK:n korkean tason pyöreän pöydän kokoukseen ilmastoa koskien, kun taas tiistaina hän osallistuu YK:n 76:n yleiskokouksen avaukseen.

Euroopan neuvosto
Yleisten asioiden neuvosto kokoontuu tiistaina valmistellaakseen esityslistaa Euroopan neuvostolle ensi kuun loppuun. Ministerit tulevat myös keskustelemaan tämänhetkisestä tilanteesta koronapandemiaan liittyen sekä pandemian vastaisten toimien koordinoimisesta EU:ssa sekä myös EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan suhteista. Tämän lisäksi Slovenian puheenjohtajuus tiedottaa Euroopan tulevaisuuskonferenssista.

Suuri valiokunta
Suuri valiokunta kuuli viime perjantaina eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraista (sd.) EU:n yleisten asioiden neuvoston kokouksesta, joka pidetään tiistaina 21. syyskuuta. Slovenian kauden painopisteitä ovat mm. EU:n kriisinkestävyys sekä strateginen autonomia. Ministeri Tuppuraisen mukaan strategisen autonomian vahvistamisessa on löydettävä tasapaino sisämarkkinapolitiikan ja teollisuuspolitiikan välille – Suomi painottaakin kannassaan mm. toimien suhteellisuutta, sisämarkkinoiden häiriötöntä toimintaa sekä avointa ja sääntöpohjaista vapaakauppaa.

Eurooppalainen Suomi
Eurooppalainen Suomi järjestää tämän viikon torstaina 23. syyskuuta klo 15:00 EU:n elpymistä ja tasa-arvoa käsittelevän tilaisuuden. Vieraina ovat Helsingin kaupunginvaltuuston ja Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja ja Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Fatim Diarra, europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen sekä SAK:n ekonomisti Anni Marttinen.

Voit osallistu tapahtumaan täältä: https://bit.ly/3Cs52fh

#EUViikossa
Sisältö: EMI ja Eduskunta
Kuva: Alexandre L’Allemand