Euroopan Suunta -keskusteluiden sarja jatkuu tämän viikon perjantaina EU:n globaaleilla haasteilla, joita puidaan Eurooppanuorten Linnaseminaarissa. Voit esittää kysymyksesi keskustelun asiantuntijoille suoraan Uuden Suomen jutun kommenteissa: https://bit.ly/3yFy3ms

Globalisaatio on määrittänyt Euroopan unionin syntyä, arkipäivää sekä tulevaisuutta koko unionin olemassaolon ajan. Globalisaatio on saanut aikaan paljon hyvää, mutta asettanut niin kansallisvaltiot kuin kansainväliset organisaatiotkin uusien haasteiden eteen. Kuinka EU:n kaltaisen, erilaisista kansallisvaltioista koostuvan organisaation tulisi tarttua näihin pulmiin?

Globaaleista ongelmista kenties polttavin on ilmastonmuutos. Tekeekö EU tarpeeksi? Tänä kesänä esillä on ollut Euroopan komission esittämä ilmasto- ja metsäpaketti, jonka luonnos pelästytti metsätaloudesta riippuvaisen Suomen. Virallisen esityksen tultua julki huoli ainakin laimeni ja vaihtui kiitoksiin jopa maa- ja metsätaloustuottajien edunvalvojalta. Hallituspuolueissa huolta on kahdenlaista: EU:n katsotaan toisaalta ylittävän valtuutensa, toisaalta tyytyvän aivan liian vähään.

Lähetyksessä on esillä myös kauppapolitiikka, jonka osalta EU:ssa on käynnissä suuri muutos – ajan hengessä protektionistisempaan suuntaan. EU pyrkii myös uudistamaan Maailman kauppajärjestön WTO:n.

EU:n sisämarkkinoiden sääntelyllä on taipumus ulottaa vaikutuksensa myös EU:n ulkopuolisten talouksien sääntelyyn ja tuotantoon, mikä alleviivaa muun muassa EU:n tekemien ympäristöpäätösten globaalia merkitystä.

EU:lla on lisäksi vahva globaali asema liberaalin demokratian puolustajana, mutta asia jakaa jäsenvaltioita. Onko Euroopan suurvaltapoliittinen asema uhattuna unionin sisäisen hajanaisuuden takia?

Onko sinulla kysymys panelisteille? Esitä se torstaihin 12.8. klo 17.00 mennessä tämän uutisen kommenteissa tai Puheenvuoro-blogipalvelun puolella. Eurooppalainen Suomi ry poimii yleisön kysymyksiä käytettäväksi tentissä.

Kansalaisten kysymyksiin vastaamassa ja keskustelemassa ovat Eurooppanuorten puheenjohtaja Risto Rajala, Elinkeinoelämän keskusliiton johtava asiantuntija Janica Ylikarjula sekä Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksen johtaja, dosentti Timo Miettinen.

Linnaseminaari 2021: https://bit.ly/3AlbpQo

𝐄𝐮𝐫𝐨𝐨𝐩𝐚𝐧 𝐒𝐮𝐮𝐧𝐭𝐚 -𝐤𝐚𝐦𝐩𝐚𝐧𝐣𝐚

Keskustelu on osa Euroopan tulevaisuuskonferenssia käsittelevää valtakunnallista Euroopan Suunta -kampanjaa. Eurooppalainen Suomi kutsuu sinut pyöreän pöydän ääreen keskustelemaan Euroopan tulevaisuudesta. Käsittelemme vuoden aikana EU:n ulkopolitiikkaa, ympäristöä, arvoja, integraatiota, laajentumista, puolustus- ja turvallisuuspolitiikkaa, sosiaalista ulottuvuutta ja kaikkia niitä aiheita, jotka koskettavat EU-kansalaisia.Aiheita, joista sinulla ei ole varaa pysytellä hiljaa, koska agitaattorit, provokaattorit, autoritääriset johtajat, populistit, trollit ja demagogit ovat jo saaneet suunvuoronsa.Nyt on sinun vuorosi. On aika ottaa vastuu Euroopan tulevaisuudesta. Kerro meille, miten rakennat parempaa Eurooppaa?

Lisätietoa kampanjasta: www.euroopansuunta.fi

#𝐄𝐮𝐫𝐨𝐨𝐩𝐚𝐧𝐒𝐮𝐮𝐧𝐭𝐚 #𝐒𝐢𝐧𝐮𝐧𝐓𝐮𝐥𝐞𝐯𝐚𝐢𝐬𝐮𝐮𝐭𝐞𝐬𝐢

Tuotannosta vastaa: Piuha ja Bitti Oy