Viime keväänä Suomessa nähtiin puolueita ravisteleva keskustelu eduskunnassa EU:n elpymisvälineestä. Yötä myöten pidettyjen puheenvuorojen lisäksi myös EU:sta keskusteltiin enemmän kuin moniin vuosiin. Lopputuloksena elpymisväline hyväksyttiin ja pölyn laskeuduttua on syytä katsoa lähitulevaisuuteen.

EU:n elpymissuunnitelman on tarkoitus auttaa EU-maita toipumaan pandemiasta. Suunnitelman hintalappu on kokonaisuudessaan 750 miljardia euroa, joka pitää sisällään 390 miljardia euroa avustuksia ja 360 miljardia euroa lainoja. Suomen osuus on elpymisvälineestä arviolta 6,6 miljardia euroa. EU viestii, että elpymisrahoituksen avulla se edistää terveellisemmän, vihreämmän ja digitaalisemman yhteiskunnan rakentamista Euroopassa.

Yhtenä elpymisvälineen painopisteistä on myös tasa-arvo, jonka sisältö koostuu muun muassa rasismin ja muukalaisvihan torjumisesta, sukupuolten tasa-arvon ja naisten aseman edistämisestä, vihapuheen ja viharikosten torjumisesta ja niin edelleen. Elpymisvälineen avulla pyritään mahdollistamaan jäsenmaiden siirtymä tasa-arvoisempaan yhteiskuntaan, mutta samalla suurennuslasin alle asettuvat varojen käytön tulokset. 

Miten rahat tullaan tosiasiassa käyttämään ja valvotaanko tuloksia? Miten Suomessa tasa-arvo otetaan huomioon elpymisvälineen toteutuksessa? Entä miten EU pyrkii edistämään sukupuolten tasa-arvoa vuosien 2021-27 rahoituskehyksen aikana? 

Samalla, kun elpymisvälinettä toimeenpannaan, on jo jäsenmaiden kesken on alkanut kiivas keskustelu velkaantumisesta ja siitä, millaista talouskuria tulevaisuudessa tarvitaan. Minkä suunnan EU:n ottaa talouspolitiikassaan lähitulevaisuudessa?

Näitä kysymyksiä keskustelevat ja johdattelevat Helsingin kaupunginvaltuuston ja Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja ja Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Fatim Diarra, europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen ja SAK:n ekonomisti Anni Marttinen.

Keskustelun voi katsoa Uudessa Suomessa torstaina 23.9.2021 kello 15.00.

Facebook-tapatumaan pääset tästä: https://bit.ly/3EBVn7Y

Euroopan Suunta -kampanja

Keskustelu on osa Euroopan tulevaisuuskonferenssia käsittelevää valtakunnallista Euroopan Suunta -kampanjaa.Eurooppalainen Suomi kutsuu sinut pyöreän pöydän ääreen keskustelemaan Euroopan tulevaisuudesta. Käsittelemme vuoden aikana EU:n ulkopolitiikkaa, ympäristöä, arvoja, integraatiota, laajentumista, puolustus- ja turvallisuuspolitiikkaa, sosiaalista ulottuvuutta ja kaikkia niitä aiheita, jotka koskettavat EU-kansalaisia. Aiheita, joista sinulla ei ole varaa pysytellä hiljaa, koska agitaattorit, provokaattorit, autoritääriset johtajat, populistit, trollit ja demagogit ovat jo saaneet suunvuoronsa. Nyt on sinun vuorosi. On aika ottaa vastuu Euroopan tulevaisuudesta. Kerro meille, miten rakennat parempaa Eurooppaa?

Lisätietoa kampanjasta:

www.euroopansuunta.fi

#EuroopanSuunta #SinunTulevaisuutesi 

Tuotannosta vastaa Krash Oy