Tällä viikolla mepit osallistuvat täysistuntoon, jossa käsitellään mm. komission ehdotusta digitaaliselle vihreälle todistukselle sekä EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan kauppa- ja yhteistyösopimusta.

Maatalousministerit sen sijaan kokoustavat tänään keskustellakseen markkinoista ja kauppa-asioista sekä yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksen nykytilasta.

Euroopan parlamentti
Tämän viikon täysistuntoviikolla mepit äänestävät lukuisista aiheista, mm. komission ehdotuksesta digitaaliselle vihreälle todistukselle, EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan kauppa- ja yhteistyösopimuksesta, terroristisen sisällön kitkemisestä verkosta, rautatieliikenteen matkustajien oikeuksista sekä EU:n petostentorjunnan ja puolustusyhteistyön ohjelmista. Mepit myös kommentoivat viimeisimmän Euroopan neuvoston huippukokouksen lopputulemia sekä keskustelevat aikaisemmin huhtikuussa järjestetystä EU:n ja Turkin johdon välisestä kokouksesta. 

Euroopan komissio
Tiistaina komission kollegio keskustelee Euroopan teollisuusstrategian päivittämisestä, ehdotuksesta kestävään vapaaehtoiseen paluuseen sekä sopeutuksen strategiasta, mutta myös tiedonannosta parempaan sääntelyyn. Torstaina Euroopan kaasualan sääntelyfoorumi kokoontuu virtuaalisesti. Perjantaina komissaari Jourová puhuu Eurooppalaisella foorumilla maailman lehdistönvapauden päivän kunniaksi.

Euroopan neuvosto
EU:n maatalousministerit kokoontuvat tänään keskustellakseen maatalousmarkkinoiden nykytilasta, kaupankäynnin ongelmista, sekä strategiasta eläinten hyvinvoinnille sekä ruokatuotteiden etiketeistä. He myös vaihtavat näkemyksiään EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistamisen nykytilasta. Torstaina EU:n kehitysministerit pitävät tilaisuuden Euroopan finanssirakenteen tulevaisuudesta. 

Eduskunta
Suuri valiokunta ja suomalaismepit keskustelivat EU-selonteosta sekä tulevaisuuskonferenssista viime viikon perjantaina. 

Avauspuheenvuoroissaan mepit nostivat esille mielestään keskeisimpiä näkökulmia EU-selontekoon sekä tulevaisuuskonferenssiin. Suuren valiokunnan jäsenten puheenvuorojen jälkeen keskustelua käytiin mm. EU:n ja Suomen talouden ja kilpailukyvyn parantamisesta, kansainvälisestä verokilpailusta, ilmastopolitiikasta sekä maa- ja metsätalouspolitiikasta, EU:n yhteisestä arvopohjasta, suhteesta Yhdysvaltoihin sekä tulevaisuuskonferenssin rakenteesta ja odotuksista.

Tapahtumat
Alla on Eurooppa-päivän kolme päivää kestävän tapahtuman aikataulu 7-9.5 (päivittyy vielä osittain).

Perjantai 7.5
09:00-10:00 – Euroopan Suunta: Unionin kansainväliset suhteet
10:00-11:00 – Euroopan tulevaisuus pöydällä
11:15-11:45 – Eurooppa-foorumi 2021: Ohjelmajulkistus
12:00-13:00 – Raideliikenne mukana vihertämistalkoissa (Euroopan komission Suomen-edustusto)
13:00-14:00 – Ura EU:ssa – miten ja miksi? (Eurooppanuoret ja Ulkoministeriön Eurooppatiedotus)
14:00-14:30 – ibe | Live-keikka

Lauantai 8.5
10:00-11:00 – Lahti: Euroopan ympäristöpääkaupunki
11:00-12:00 – Katoaako Suomi EU:n ytimistä?
12:00-13:00 – Uusi eurooppalainen Bauhaus (Euroopan komission Suomen-edustusto)
13:00-13:30 – Stand-up: James Lórien MacDonald
13:30-14:00 – Stand-up: Fathi Ahmed

Sunnuntai 9.5
10:00-10:30 – Euroopan Suunta -kampanjan käynnistys

#EUviikossa
European Movement International ja Eduskunta: Sisältö
Kuva: Christian Lue