EU:n instituutiot palaavat hiljattain kesälomalta takaisin työn pariin. Euroopan neuvosto aloittaa viikon tapaamalla EU:n sisäministereitä tiistaina, agendalla Afganistanin kriisi. Euroopan parlamentin valiokunnat myöskin keskustelevat Afganistanin tilanteesta sekä myös monista muista ajankohtaisista aiheista, kuten EU:n budjetista, maahanmuutosta ja oikeusvaltioperiaatteesta. Slovenia isännöi EU-johtajia Bledin Strategisella Foorumilla keskiviikkona ja torstaina.

Euroopan parlamentti
Mepit osallistuvat valiokuntatapaamisiin tällä viikolla, kun useat valiokunnat äänestävät EU:n 2022 yleisestä talousarviosta. Talous ja raha-asioiden valiokunta pitää keskiviikkona taloudellisen dialogin ja näkemystenvaihdon Kreikan valtiovarainministeri Christos Staikouraksen kanssa. Budjettivaliokunta keskustelee EU:n omien varojen etenemissuunnitelmasta sekä EU:n budjetin roolista Fit for 55 -paketissa. Kulttuuri- ja koulutusvaliokunta äänestää “Strenghtening Democracy an Media Freedom and Pluralism in the EU” raportista tiistaina, kun taas kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta keskustelee maahanmuutosta ja oikeusvaltioperiaatteesta keskiviikkona.

Euroopan komissio
Euroopan komission edustajat ottavat osaa Euroopan neuvoston ja parlamentin tapaamisiin sekä Bledin Strategiseen Foorumiin tällä viikolla. Viikottaiset komission kollegion tapaamiset alkavat uudestaan ensi viikolla.

Euroopan neuvosto
Sisäministerit tapaavat tiistaina käydäkseen läpi Afganistanin tilannetta. Keskiviikkona ja torstaina EU:n puolustusministerit taas keskustelevat Strategisesta Kompassista, joka muotoillaan Slovenian Euroopan neuvoston puheenjohtajuuden aikana. Kyseinen dokumentti tulee sisältämään suosituksia kriisinhallintaan, kumppanuuksiin, kapasiteetin kehittämiseen sekä joustavuuuteen. Ministerit myös arvioivat EU:n operatiivista toimintaa Sahelin alueella, Libyassa, Mosambikissa sekä Länsi-Balkanilla. Ulkoasiainministerit kokoontuvat viikon loppua kohden, kun taas EU-johtajat tapaavat keskiviikkona ja torstaina Bledin Strategisella Foorumilla. Agendalla on Euroopan tulevaisuus sekä suurimmat strategiset haasteet EU:lle ja sen naapurustolle.

Eurooppa-foorumi
Eurooppalainen Suomi oli tuttuun tapaan mukana Eurooppa-foorumin tapahtuman toteutuksessa viime viikolla 25.8-27.8.2021 järjestämällä yhdessä työmarkkinakeskusjärjestöjen (SAK, STTK, Akava ja EK) kanssa kaksi tilaisuutta, minkä lisäksi toiminnanjohtaja Aku Aarva oli moderoimassa meppien keskustelua EU:n tuplasiirtymästä.

Jos et ehtinyt katsoa tapahtumaa, voit katsoa lähetykset jälkeenpäin täältä:
https://event.prospectumlive.com/europeforum/lobby

#EUViikossa
Sisältö: European Movement International
Kuva: Arnaud Steckle