Pohjoisen ulottuvuuden politiikka | Webinaarisarja

Eurooppalainen Suomi ja ulkoministeriö toteuttavat yhteistyössä Pohjoisen ulottuvuuden politiikkaa käsittelevän neljän webinaarin sarjan, jonka jokainen jakso on nähtävissä tältä sivulta.

Pohjoinen ulottuvuus on yhteistyötä neljän tasavertaisen kumppanin, Euroopan unionin, Venäjän, Norjan ja Islannin välillä. Maantieteellisesti pohjoisen ulottuvuuden alue kattaa Luoteis-Venäjän, Itämeren ja Euroopan arktiset alueet, mukaan lukien Barentsin alue.

Neljän webinaarin aikana tutustutaan Pohjoisen ulottuvuuden politiikan ja kumppanuuksien historiaan, saavutuksiin ja haasteisiin sekä tulevaisuuden keskeisiin painotuksiin. Suomen historian menestyksekkäimmästä EU-aloitteesta syntynyt neljän tasavertaisen kumppanin yhteistyö on jatkunut yli kaksikymmentä vuotta. Keskustelua johdattelee EU-asiantuntija Jesse Jääskeläinen.

Tervetuloa seuraamaan webinaarisarjaa!

PS. Euroopan Suunta -podcast julkaisi neljä erikoisjaksoa, joissa vaihtuvat asiantuntijavieraat käsittelevät Pohjoisen ulottuvuuden politiikkaa. Löydät Euroopan Suunta -podcastin Spotifysta, Apple Podcastista ja kaikilta tutuilta alustoilta hakusanalla Euroopan Suunta.


JOHDATUS POHJOISEN ULOTTUVUUDEN POLITIIKKAAN
TI 8.12.2020 KLO 15:00-16:00

Ensimmäisessä webinaarissa yleisö johdatellaan 20 vuotta täyttäneen Pohjoisen ulottuvuuden politiikan historian ja keskeisten saavutusten kautta kohti nykypäivää.

Pohjoisen ulottuvuuden historiasta, saavutuksista ja merkityksestä keskustelevat Barentsin ja pohjoisen ulottuvuuden suurlähettiläs Jari Vilén, Euroopan ulkosuhdehallinnon Political Officer Aaretti Siitonen sekä työelämäprofessori Hannele Pokka.

Pohjoisen ulottuvuuden ensimmäinen toimintasuunnitelma hyväksyttiin 20 vuotta sitten. Mitä merkitystä pohjoisen ulottuvuuden yhteistyöllä on Suomen kannalta ja mihin perustamisvuosista on saavuttu?

Keskustelijat:

 • Jari Vilén on toiminut kansanedustajana ja ministerinä sekä Lapin liiton maakuntasihteerinä. Vilén on tehnyt merkittävän uran suurlähettiläänä ja EU:n arktisen politiikan neuvonantajana EU:n komissiossa. Nykyisin  Vilén toimii Suomen Barentsin ja Pohjoisen ulottuvuuden suurlähettiläänä ulkoministeriössä.
 • Aaretti Siitonen on työskentelee Euroopan ulkosuhdehallinnossa vastuualueenaan EU:n arktinen politiikka ja pohjoinen ulottuvuus. Tätä ennen hän on tehnyt uraa Yhdysvaltain ulkoministeriössä ja Suomen ulkoministeriössä.
 • Pitkään politiikassa mukana ollut Hannele Pokka on ehtinyt toimia muun muassa ministerinä, maaherrana ja ympäristöministeriön kansliapäällikkönä. Nykyisin Helsingin yliopiston työelämäprofessorina toimiva Pokka on lisäksi ollut puheenjohtajana muun muassa Barentsin alueneuvostossa ja Northern Forum -yhteistyöjärjestössä.

PS. Euroopan Suunta -podcastin Pohjoisen ulottuvuuden historiaa ja saavutuksia käsittelevässä erikoisjaksossa vieraina ovat Suomen entinen pääministeri Paavo Lipponen, ulkoministeriön Itäosaston osastopäällikkö Maimo Henriksson ja Euroopan ulkosuhdehallinnon yksikönjohtaja Petra Gombalova.

Löydät Euroopan Suunta -podcastin Spotifysta, Apple Podcastista ja kaikilta tutuilta alustoilta hakusanalla Euroopan Suunta.


POHJOISEN ULOTTUVUUDEN YMPÄRISTÖKUMPPANUUS
TO 10.12.2020 KLO 15:00-16:00

Vuodesta 2001 alkaen käynnissä olleen ympäristökumppanuuden kautta on saavutettu paljon. Vesistöjen suojelusta ydinturvallisuuden parantamiseen – rajat ylittävien ympäristöhankkeiden kautta on saatu aikaan merkittäviä tuloksia ja paljon on vielä luvassa.

Pohjoisen ulottuvuuden ympäristökumppanuudesta keskustelevat ympäristöministeriön valtiosihteeri Terhi Lehtonen ja pitkän uran pohjoisen ulottuvuuden parissa tehnyt kansainvälisten asiain neuvos Kristiina Isokallio.

Keskustelijat:

 • Terhi Lehtonen työskenteli Brysselissä yli 20 vuotta ympäristö- ja ilmastoasioissa. Hän oli Heidi Hautalan avustajana, vihreiden neuvonantajana ja komissiossa ilmastopääosastolla. Nykyisin Lehtonen toimii valtiosihteerinä ympäristö- ja ilmastoministerin esikunnassa.
 • Kristiina Isokallio on tehnyt pitkän uran pohjoisen ulottuvuuden parissa, toiminut ympäristöministeriön neuvottelevana virkamiehenä ja kansainvälisten asiain neuvoksena. Nykyisin eläkkeellä oleva Isokallio on tehnyt työtä arktisten meriympäristöjen suojelun parissa.

PS. Euroopan Suunta -podcastin toisessa Pohjoisen ulottuvuuden erikoisjaksossa käsitellään ympäristökumppanuutta ja sen saavutuksia erityisesti vesistöjen suojelun ja ydinturvallisuuden alueilla. Vieraina jaksossa ovat Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki EBRD:n ympäristöosaston johtaja Alistair Clark, Tshernobylin suojarahaston johtaja ja EBRD:n apulaisjohtaja Simon Evans.

Löydät Euroopan Suunta -podcastin Spotifysta, Apple Podcastista ja kaikilta tutuilta alustoilta hakusanalla Euroopan Suunta.


POHJOISEN ULOTTUVUUS – KUMPPANUUKSIEN VERKOSTO
TI 15.12.2020 KLO 15:00-16:00

Pohjoinen ulottuvuus kattaa useita yhteistyöalueita, joilla on konkreettista merkitystä alueensa kansalaisille. Yhteistyöalueissa, eli kumppanuuksissa yhdistyvät poliittinen linjanveto, asiantuntijatyö ja käytännön tason hanketoiminta. Monimuotoisuutensa vuoksi ne ovat osoittautuneet käyttökelpoiseksi tavaksi tehdä konkreettista yhteistyötä.

Eri kumppanuuksista ajatuksia jakavat NDPHS:n HIV, tuberkuloosi ja liitännäisinfektiot työryhmän puheenjohtaja ja lääkäri Ali Arsalo ja kulttuuriasiainneuvos Maija Lummepuro ja liikenne- ja viestintäministeriön liikenne- ja viestintäpolitiikan korkean tason edustaja Mikael Nyberg.

Keskustelijat:

 • Lääkäri Ali Arsalo on kirurgisten tautien erikoislääkäri sekä lääketieteen ja kirurgian tohtori, jolla on myös pätevyys toimia työterveyshuollossa. Hän toimii NDPHS:n HIV, tuberkuloosi ja liitännäisinfektiot työryhmän puheenjohtaja.
 • Maija Lummepuro on puolestaan kulttuuriasianneuvos opetus- ja kulttuuriministeriössä, kulttuuri- ja taidepolitiikan osastolla.
 • Mikael Nyberg on toiminut liikenne- ja viestintäministeriön verkko-osaston osastopäällikkönä ja hoitaa nykyisin liikenne- ja viestintäministeriön liikenne- ja viestintäpolitiikan korkean tason edustajan tehtävää.

PS. Euroopan Suunta -podcastin kolmannessa Pohjoisen ulottuvuuden erikoisjaksossa käsitellään monimuotoisten kumppanuuksien verkkoa, saavutuksia ja toiminnan kehittymistä. Vieraina jaksossa ovat Pohjoisen ulottuvuuden liikenne- ja logistiikkakumppanuuden (NDPTL) johtaja Oddgeir Danielsen ja kulttuurikumppanuuden sihteeristön päällikkö Dace Resele.

Löydät Euroopan Suunta -podcastin Spotifysta, Apple Podcastista ja kaikilta tutuilta alustoilta hakusanalla Euroopan Suunta.


POHJOISEN ULOTTUVUUDEN TALOUS, TUTKIMUS JA TULEVAISUUS
KE 16.12.2020 KLO 15:00-16:00

Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki, Pohjoisen ulottuvuuden instituutti, Pohjoisen ulottuvuuden yritysneuvosto ja monet muut organisaatiot ovat keskeisesti mukana Pohjoisen ulottuvuuden politiikassa ja kumppanuuksien toteuttamassa operatiivisessa toiminnassa. Mutta miltä näyttää pohjoisen ulottuvuuden talous, tutkimus ja tulevaisuus?

Webinaari-sarjan viimeisen jakson alustaa ulkoasiainministeri Pekka Haavisto. Keskustelua pohjoisen ulottuvuuden tulevaisuudesta ja tutkimuksesta jatkavat Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso, europarlamentaarikko Eero Heinäluoma sekä Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela.

Keskustelijat:

 • Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso on toiminut Yhdistyneiden kansakuntien (YK) alkuperäiskansojen nuorten liiton (Global Indigenous Youth Caucus) puheenjohtajana vuosina 2012-2015 ja YK:n alkuperäiskansojen maailmankonferessin yhteydessä toimineen alkuperäiskansojen globaalin koordinaatiotyöryhmän jäsenenä 2012-2014.
 • Eero Heinäluoma on kokenut poliitikko ja Euroopan parlamentin jäsen. Hän on toiminut muun muassa kansanedustajana, eduskunnan puhemiehenä, SDP:n puheenjohtajana ja valtiovarainministerinä. Heinäluoma vaikuttaa muun muassa talous- ja raha-asioiden ECON-valiokunnassa.
 • Juha Jokela työskentelee Ulkopoliittisen instituutin Euroopan unioni -tutkimusohjelman ohjelmajohtajana. Hän on työskennellyt tutkijatohtorina ja johtajana Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkostossa, tutkijana ulkoasiainministeriössä ja vierailevana erikoistutkijana Euroopan unionin turvallisuustutkimuksen instituutissa Pariisissa.

PS. Euroopan Suunta -podcastin neljännessä Pohjoisen ulottuvuuden erikoisjaksossa käsitellään taloutta, tutkimusta ja tulevaisuutta. Jakson vieraina ovat Suomen entinen pääministeri, East Officen vanhempi neuvonantaja Esko Aho, Pohjoisen ulottuvuuden instituutin johtava koordinaattori Riitta Kosonen ja East Officen Moskovan-päällikkö ja Pohjoisen ulottuvuuden yritysneuvoston vetäjä Jari Jumpponen.

Löydät Euroopan Suunta -podcastin Spotifysta, Apple Podcastista ja kaikilta tutuilta alustoilta hakusanalla Euroopan Suunta.