Korona-kriisi | Itäinen kumppanuus | Euroryhmä

Yhä useammat maat ovat alkaneet rajoittamaan kokoontumisia ja matkustamista pyrkimyksenä hillitä koronaviruksen leviämistä. Myös suurin osa EU:n toimielinten henkilöstöstä työskentelee kotona tällä viikolla. Ei-välttämättömät kokoukset joko peruutetaan, lykätään tai ne toteutetaan sähköisissä kokousympäristöissä. Brysselissä viime viikon lyhennetyn täysistunnon jälkeen Euroopan parlamentti keskittyy nyt suorittamaan ydintehtäviään. Komissaarit keskittyvät tällä viikolla useisiin aloitteisiin, mukaan lukien Itäinen kumppanuuteen vuoden 2020 jälkeen. Neuvoston tasolla euroryhmä ja talous- ja raha-asioiden neuvoston on tarkoitus kokoustaa tänään ja huomenna.

Euroopan parlamentti

Kaikkia Euroopan parlamentin toimia on lykätty tai jopa peruutettu tällä viikolla ja henkilöstöä kehotetaan työskentelemään kotoa. Brysselissä viime viikolla lyhennetyn täysistunnon jälkeen parlamentti on tarkistanut seuraavien viikkojen aikataulua. Toistaiseksi se keskittyy ydintoimintoihinsa, joihin sisältyy lainsäädäntö- ja budjettivalta sekä täysistunnot, yrittäen samalla vähentää terveysriskejä mahdollisimman paljon.

Euroopan komissio

Tällä viikolla varapuheenjohtaja Borrell keskustelee yhdessä muun kollegion kanssa EU:n seuraavasta ihmisoikeuksien ja demokratian toimintasuunnitelmasta. Toimintasuunnitelma kattaa viiden vuoden ajanjakson, vuodesta 2020 vuoteen 2024, ja sen tavoitteena on edistää ja suojella ihmisoikeuksien ja demokratian perusarvoja maailmanlaajuisesti. Suunnitelmassa otetaan huomioon myös kaikki uudet haasteet, joita esimerkiksi poliittiset muutokset ja uusi teknologia aiheuttavat.

Komission odotetaan ottavan osaa tämän viiko keskusteluun Itäisestä kumppanuudesta, joka perustettiin vuonna 2009 EU:n, sen jäsenvaltioiden ja Armenian, Azerbaidžanin, Valko-Venäjän, Georgian, Moldovan tasavallan ja Ukrainan välisten suhteiden parantamiseksi. Kymmenen vuoden yhteistyön jälkeen tärkeimpänä prioriteettina ovat jäljellä olevat uudistukset ja konkreettisten tulosten osoittaminen kansalaisille.

Euroopan unionin neuvosto

Euroalueen ministerit keskustelevat tänään inflaatio- ja valuuttakurssikehityksestä sekä viidennestä Kreikan seurantakertomuksesta, jonka komissio hyväksyi viime kuussa. Yhdessä euroalueeseen kuulumattomien valtiovarainministerien kanssa he arvioivat myös talouspoliittisia haasteita COVID-19:n puitteissa. Suunnitteilla on myös tarkistuttaa Euroopan vakausmekanismin (ESM) sopimus kriisinratkaisumekanismien jatkamiseksi.

Talous- ja raha-asioiden neuvosto on tarkoitus kokoustaa tiistaina 17. maaliskuuta. Ministerit keskustelevat pääomamarkkinaliitosta (CMU) ja kansalaisten ja yritysten yhtäläisistä mahdollisuuksista. Lisäksi Euroopan komissio esittelee vuoden 2020 maaraportit ja arviot eurooppalaisen ohjausjakson yhteydessä. Ministerit vaihtavat sen jälkeen näkemyksiä maakohtaisten suositusten täytäntöönpanosta.

European Movement International: grafiikka ja sisältö