Euroopan investointipankin varapääjohtaja Alexander Stubb ilmoitti tiistaina asettuvansa ehdolle EU-komission seuraavaksi puheenjohtajaksi. Nykyinen puheenjohtaja on luxemburgilainen Jean-Claude Juncker.  Tie komission johtoon ei kuitenkaan ole vielä selvä.

1. EPP:n huippukokouksessa valitaan puolueen kärkiehdokas. Stubbia vastassa on saksalainen Manfred Weber.

2. Stubb itse on korostanut, että demokratian kannalta on tärkeää, että kärkiehdokkaat asettuvat ehdolle myös eurovaaleissa. Vaalien jälkeen EU-maiden johtajat kokoontuvat Eurooppa-neuvoston kokoukseen ja tekevät Euroopan parlamentin vaalien tuloksiin perustuvan ehdotuksen komission puheenjohtajaksi. Euroopan parlamentin enemmistön on tuettava puheenjohtajaehdokasta, jotta hänet voidaan valita tehtävään. Mikäli onni suosii Stubbia eurovaaleissa ja parlamentti kannattaa hänen nimitystään, edessä on viisivuotinen toimikausi Euroopan komission johdossa.

Tällöin Stubb nousee korkeampaan asemaan kansainvälisessä politiikassa kuin yksikään suomalainen aiemmin.

Miksi komission puheenjohtajavalinnalla on väliä?

EU-komission puheenjohtaja määrittelee komission poliittiset painopisteet toimikaudelleen. Puheenjohtajalla on siis valtaa vaikuttaa siihen, mihin suuntaan Unionia kehitetään. Juncker on painottanut toimikaudellaan muun muassa digitaalisten sisämarkkinoiden sekä talous- ja rahaliiton kehittämistä, yhteiseen puolustukseen panostamista sekä tehokkaampia ilmastotoimia.

Stubb painottaa kampanjassaan eurooppalaisia arvoja.

”Tulen nousemaan barrikadeille puolustamaan ihmisoikeuksia, perusoikeuksia, vapautta, liberaalia demokratiaa, tasa-arvoa ja oikeusvaltiota. Lähden puolustamaan sitä perustaa, jolle koko Euroopan unioni pohjautuu.” (Talouselämä)

EPP:n huippukokous järjestetään marraskuussa Helsingissä.

– Jenni Kuisma

Kirjoittaja opiskelee politiikkaa Skotlannissa Aberdeenin yliopistossa ja bloggaa Euroopan politiikasta ja ilmiöistä

Categories: Blogit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.