Euroopan Suunta ja MEPit: Mirja Vehkaperä (ALDE)

Published by admin on

Katsetta pohjoiseen

Euroopan ja koko maapallon pohjoiset alueet ovat suuri mahdollisuus. Rikkaat luonnonvarat, puhdas ilmasto, liikenneyhteydet, alkuperäiskansat sekä osaaminen nostavat arktisen alueen kiinnostusta.

Politiikan neuvottelupöydissä etsitään parhaillaan kuumeisesti ratkaisuja ilmaston lämpenemisen hillitsemiseksi. Pohjoiset alueet ovat hyvin haavoittuvia muun muassa jäätiköiden sulamisen ja merenpinnan nousun johdosta. Musta hiili ja fossiiliset polttoaineet tekevät pahaa jälkeä pohjoisen luontoon.

Meidän tulee yhdessä kehittää keinoja uusiutuvien energiamuotojen soveltamiseen ja arktisen alueen luonnonvarojen kestävään käyttöön. Metsiä tulee voida hyödyntää jatkossakin korvaamaan esimerkiksi muovin käyttöä.

Euroopan huomio on keskittynyt parhaillaan etelään sekä suurvaltojen ulkopolitiikan nokitteluun. Arktinen politiikka ja sen toimielimet tarjoavat vuosittain useita kokouksia ja tapaamisia suurvaltajohtajille. Näin ollen pääsemme keskustelemaan niin Venäjän kuin Yhdysvaltojenkin kanssa ilmastopolitiikasta, arktisen alueen turvallisuudesta ja merireiteistä. Meillä suomalaisilla on erityisesti painoarvoa, kun keskustellaan osaamisesta, tutkimuksesta ja innovaatioista.

Toivon, että Eurooppa osallistuu arktisen alueen ja asukkaiden mahdollisuuksien kehittämiseen innolla. Pitkät etäisyydet, harva asutus ja vuodenaikojen vaihtelu luovat aivan ainutlaatuiset olosuhteet pohjoisille alueille. Jotta pystymme luomaan menestystä arktiselle alueelle, on lähtökohtien oltava kunnossa. Siksi liikenneyhteydet, toimivat palvelut ja työllisyyden edellytykset kaipaavat jatkuvaa kehittämistä. Myös digitalisaatio auttaa omalta osaltaan arjen rutiinien hoitamista.

Olen Euroopan parlamentin pohjoisin meppi. Tunnen arktiset asiat kuin omat taskuni. Teen töitä Euroopan parlamentissa pohjoisten alueiden menestymisen eteen.

Mirja Vehkaperä

Euroopan Suunta -podcast

Eurooppalaisen Suomen toteuttaman Euroopan Suunta -podcastin kolmas tuotantokausi käynnistyy joulun alla. Erikoistuotantokauden teemana on Euroopan parlamentti ja vieraina kuullaan niin suomalaisia meppejä kuin politiikan eri sektorien asiantuntijoita.

Tuotantokauden yhdeksännessä jaksossa Eurooppalaisen Suomen toiminnanjohtaja Aku Aarva keskustelee MEP Mirja Vehkaperän (ALDE) kanssa EU:n arktisesta politiikasta ja Euroopan tulevaisuudesta.

Jakso on kuunneltavissa SoundCloudissa ja mobiilisti Apple Podcastissa ja useiden Android-pohjaisten podcast-applikaatioiden kautta.

Kuuntele jakso, anna palautetta ja tilaa kanava. Sosiaalisessa mediassa aihetunnisteena toimii #EuroopanSuunta.

Categories: Blogit

0 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.